Toni Garac kandidat za načelnika Općine ProložacNa sinoć održanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Proložac predložio sam nadopunu dnevnog reda s točkom donešenja odluke o financijskoj pomoći učenicima i roditeljima u nabavci obaveznog radnog materijala za škole (radnih bilježnica, zbirki zadataka..).

PIŠE Toni Garac, vijećnik HSLS-a u Općini Proložac

Naime, ove godine Splitsko-dalmatinska županija financira udžbenike učenicima od 1-8 razreda u školama u kojima je ona osnivač, a to znači i učenicima OŠ Ivan Leko Proložac. Županija financira SAMO kupnju udžbenika na temelju dostavljenog popisa od strane škola, a KUPNJU radnih bilježnica, zbirki zadataka i ostalog materijala financiraju RODITELJI ili OPĆINE.

U tom smislu županije je poslala dopis u vidu preporuke Općinama da na teret svog proračuna preuzmu (su)financiranje radnih bilježnica i na taj način pomognu roditeljima.

Isto ovo sam još u prosincu 2017.godine pri raspravi o proračunu predložio kolegama vijećnicima i nažalost nije prošlo.

Nažalost, ni moj sinoćnji prijedlog da finaciramo u cijelosti ili u određenom postotku (npr 50%) roditeljima kupnju radnih bilježnica ili barem onim roditeljima s troje ili više djece ili roditeljima koji su socijalno ugroženi (u suradnji s Centrom za socijalnu pomoć) nije prošao. Točnije nije niti došao na dnevni red jer su vladajući odbili uvrstiti ga u dnevni red sjednice uz objašnjenje da će sačekati odluku Županije i tada o tome raspravljati. Još gore, u raspravi se istaknulo kako, citiram, ima puno važnijih stvari od “dičijih zadaća”!

Za razliku od Općine Proložac, Općina Runović i Podbablje su još u prosincu 2017.god donijeli odluku o pomoći roditeljima i u nabavci radnih bilježnice ne čekajući nikakave preporuke nikoga pa ni naše Županije. Također, postoje najave i iz Općina Lovreć i Zagvozd za sličnu odluku.

Nažalost, po svemu ovome ispada da Proložac nije u stanju donositi odluke o vlastitom proračunu bez tutorstva ili mentorstva Županije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here