Pločica na nadgrobnom spomeniku Frane Brečića (Franz Brecic)

Našem se portalu javio gosp. Ivo Mišur, a razlog tome je pronalazak groba Frane Brečića iz Glavine koji je prije 103 godine poginuo u Prvom svjetskom ratu kao austro-ugarski vojnik. Mišur nam je o tome priredio tekst i fotografije, kako slijedi:

Istraživačka ekspedicija povijesnih entuzijasta iz Neretve uputila se u Sloveniju kako bi pokušala pronaći Neretvane koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu. Pregledani su nadgrobni spomenici na vojnim grobljima u Grgaru i Solkanu.

Najprije je posjećeno groblje u Solkanu. Svaki ukopani vojnik imao je svoj nadgrobni spomenik s aluminijskom pločicom na kojem je pisalo ime i prezime, datum pogibije, broj regimenta u kojem je ratovao te broj groba. Većina grobova je podlegla zubu vremena te je danas oko 70% grobova bez natpisne pločice. Na preostalim pločicama izblijedili su neki podatci a negdje se teško čitaju sama imena i prezimena. Najočuvaniji su grobovi poginulih Mađara na čijim grobovima je njihovo ministarstvo postavilo male trake u bojama mađarske zastave te postavilo nove pločice s njihovim imenima.

Na groblju se može pronaći desetak pločica s hrvatskim prezimenima iako ih je tamo pokopano puno više. Jedna jako oštećena pločica sadrži prezime Brecic (Brečić). Od imena su ostala vidljiva samo zadnja dva slova nz od Franz germaniziranog imena Frane.

Upis Frane Brečića u Verlustlisten (Popis gubitaka) austro-ugarske vojske

Pretraživanjem lista gubitaka austro-ugarske vojske (Verlustlisten) pronađen je Frane Brečić koji je poginuo 20.11.1915. Bio je član 37. regimenta (1. bataljuna) austro-ugarske vojske. Rođen je 1891. u Glavini kraj Imotskog. Frane Brečić je dakle skončao na sočanskoj fronti i danas počiva na vojnom groblju u Solkanu.

Na istom groblju, isti dan pokopan je Franin suborac (37. regiment 1. bataljun), Filip Dukić, rođen u Splitu. Očito je taj dan njihov bataljun bio u žestokim borbama te je poginuo veći broj vojnika. Dukićev natpis je najočuvaniji natpis na nadgrobnoj ploči nekog Hrvata na groblju u Solkanu te osim imena i prezimena sadrži datum pokopa (21.11.1915) te broj regimenta kojem je pripadao (37). Od ostalih čitljivih pločica pronađeni su Matteo Bulat, Anton Bilić, Pasco Cecic, Ivo Knežević, Johann Smiljanić i Johann Šimić.

Iako za groblje u selu Grgar u literaturi piše da je najveće groblje dalmatinskih vojnika u Prvom svjetskom ratu tamo nisu pronađeni grobovi. Nadgrobni spomenici su odavno uklonjeni. Desetak ih se nalazi obješeno na zidu na groblju, ali su pločice u potpunosti nečitljive.

Poginuli vojnici iz Dalmacije su pokapani i na drugim grobljima koja se danas nalaze u Sloveniji i Italiji te bi se zasigurno pronašao još poneki Dalmatinac koji je kosti ostavio daleko od doma. Pronalasku većeg broja grobova s hrvatskim imenima i prezimenima se ne treba nadati jer je prošlo preko sto godina od njihove pogibije. Sve države poslije Austro-Ugarske nisu vodile računa o njihovim grobovima te su podlegli propadanju.

 

Piše: Ivo Mišur

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here