franjo tudjmanDanas se navršava 16 godina od smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, pod čijim je vodstvom Hrvatska izborila svoju slobodu i neovisnost.

Franjo Tuđman je rođen u Velikom Trgovišću 1922. godine gdje je pohađao osnovnu školu. Srednju školu i trgovačku akademiju završio je u Zagrebu gdje je sudjelovao u nacionalnom demokratskom pokretu zbog čega je 1940. godine dva puta bio uhićen. Bio je aktivni sudionik antifašističkog pokreta a 1960. godine promaknut je u čin generala kada je i napustio aktivnu vojnu službu.

Za vrijeme i nakon hrvatskog proljeća dva puta je osuđivan na duže kazne zatvora zbog „zbog neprijateljske propagande“ i propagiranja hrvatstva.

Od 1987. godine djeluje u hrvatskom iseljeništvu gdje širi ideju o hrvatskom nacionalnom demokratskom pokretu. 30. svibnja 1990. godine na prvim demokratskim izborima održanim u Hrvatskoj Franjo Tuđman postaje predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske, a 26. lipnja iste godine postaje predsjednik Republike. Pod njegovim vodstvom Hrvatska je postala neovisna država, oduprla se agresiji JNA, oslobodila okupirana područja i ostvarila suverenitet na cijelom teritoriju.

Nakon teške bolesti umro je 10. prosinca 1999. godine u Zagrebu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here