{sidebar id=4}IMOTSKI — Pozdravljamo najnovije mjere hrvatske Vlade u vezi s graničnim režimom sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, ali se one ni u kakvom obliku nisu odrazile na naše poslovanje. Dapače, svakim nam je danom sve gore. Ne možemo konkurirati dozlaboga nelojalnoj konkurenciji iz susjednih mesnica Hercegovine kada se kod nnjih prodaje teletina po 26, a junetina po 18 kuna! Našoj državi uredno plaćamo porez, doprinose, PDV, prijavljujemo djelatnike, za njih plaćamo mirovinsko i socijalno, naše meso je pregledano s deklaracijom, sve se to plaća, dok naši susjedi nemaju nikakvih obveza, a pogotovo se ne zna odakle stižu teletina i junetina te ostalo meso.
To je rečeno na prosvjedu imotskih mesara, koji tvrde da se i nadalje unosi svježe meso preko državne granice.
Mesari nadalje drže da službe koje rade na graničnim prijelazima, a to su granična policija i carina, svoju dužnost pažljivo obavljaju kada su u pitanju građani koji se voze u ST, ŠI, ZD ili registracijama koje ne nose oznake IM, pregledavaju ih i vraćaju ih ako pronađu meso. No, carina treba biti za svakoga građanina ista, pa tako i za Imoćane, vele mesari, jer baš naši građani nemilice nose meso preko granice. Za primjer tvrde dva vodeća mesara Imotske krajine iz Prološca i Runovića, na području Imotske krajine u proteklih mjesec-dva dana zabilježeno je desetak obreda svete pričesti gdje se pričestilo više od tisuću naše mladeži. Da se u svakoj obitelji ispeklo po jedno janje, a to je tradicija u Imotskoj krajini, to je tisuću janjaca, no mi nismo prodali možda najviše desetak janjaca. Zatim, praktično osim jedne ili dvije časne iznimke, svi gostioničari Imotske krajine koji imaju gostionice ili krčme, kupuju jeftinije meso preko granice. Kako ga prenose preko granice, pitaju se mesari. Zbog toga i prosvjedujemo i tražimo da nas se zaštiti od upravo onih organa čije plaće se isplaćuju i našim porezima i doprinosima, kaže se u prosvjedu imotskih mesarskih obrtnika.

Mr. JOZO MUSTAPIĆ, VODITELJ CARINSKE ISPOSTAVE U IMOTSKOM:
Podupirem naše mesare

— Apsolutno podupirem prosvjed naših mesara, riječi su voditelja Carinske ispostave u Imotskom mr. Joze Mustapića. No, vjerujte da i mi i granična policija ne možemo stati nakraj tim propustima zbog jednostavnog razloga što svoju dužnost i svoj posao trebaju uredno obavljati i veterinarska i tržišna inspekcija. Najmanji je problem hoće li poneki građanin prenijeti kilogram-dva mesa, iako je to zabranjeno. I mi i tu činimo napore da to suzbijemo. Ja ne bježim i od propusta naših djelatnika, no problem je upravo u onima koji poput nekih gostioničar ili pak onih koji peku mesu po dernecima, prenose meso. Da ih tržišni ili veterinarski inspektor posjeti i priupita odakle je meso, odakle mu račun, drukčije bi se razgovaralo. Prema tome, podupirem mesare i zauzet ću se za što hitniji sastanak svih čimbenika u ovoj problematici kako bi se riješili problemi, a sa strane carine dosljedno ćemo na granici provoditi zakone, decidiran je bio mr. Mustapić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here