Na Dinari, blizu vrha Velika Divjakuša na 1630 metara nadmorske visine, pripadnici Puma, legendarne varaždinske 7. gardijske brigade, obilježili su pogibiju 31 i nestanak jednog pripadnika brigade. Dvjestotinjak članova obitelji poginulih i nestalog pripadnika brigade, njihovih suboraca, planinara, pripadnika HGSS-a okupilo se kod spomen-doma i spomenika Pumama gdje je održana komemoracija i misa zadušnica.

– Hrvatsku smo oslobodili, ali ostaje nam raditi na tome da bude onakva kakvu smo sanjali dok smo se borili i hodali po ovim brdima. Mi branitelji tražimo istinu u kurikulu o Domovinskom ratu jer on je temelj države, a branitelji su kamen temeljac – poručio je Zdravko Jakup, državni tajnik u Ministarstvu obrane, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i sam pripadnik 7. gardijske brigade, Puma. Dražen Šantić je pripadnik Puma koji je uoči Oluje na Dinari bio teško ranjen.

– Položaj na Dinari držali smo tjednima. Izmjenjivali smo se s kolegama iz 4. gardijske brigade i svaki put smo prije smjene crtu povlačili malo naprijed unatoč stravičnim uvjetima. Naši suborci ginuli su po cijelom ovom potezu. Zima je bila, snijeg, uvjeti nemogući… – pričao nam je Dražen Šantić. Dinaru je dobro zapamtio. Nekoliko dana prije Oluje, pogođen je u glavu i ruku. Njegovi suborci su u Knin ušli bez njega.

– Na dan Oluje mi smo ušli u Knin, a on je u Splitu u bolničkoj sobi plakao što nije s nama – pričaju nam Šantićevi suborci, a njemu se i sad oči napune suzama kad se toga sjeti. Zato je s njima na svakoj obljetnici, a ove godine na Dinaru je, poput mnogih drugih branitelja, doveo i sina.

Na komemoraciji bio je i general Rahim Ademi s unukom Vanjom, državni tajnici Josipa Rimac i Ivan Vukić, Mirko Šundov, Siniša Jurković, Ante Vugdelija i mnogi drugi.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here