“Biokovka” spala na šestero (ne)zaposlenih

ZAGVOZD (Stina) – Radnici “Biokovke” iz Zagvozda, koja je dio imotskog tekstilnog poduzeća “Trimot”, već mjesecima nisu dobili plaće. Prema riječima Mate Čaglja, direktora “Biokovke”, od 16. veljače ove godine u pogonu se ne proizvodi konfekcija zbog privremenog otpuštanja 44 djelatnika. Danas ih u cijelom pogonu radi tek šestero, i to na odjelu pozamanterije.
Nezadovoljstvo djelatnika tog pogona tim je veće što zaposleni u “Trimotu”, gdje je u posljednje vrijeme također otpušteno stotinjak radnika, rade i prekovremeno kako bi zadovoljili potrebe proizvodnje, te redovito primaju plaće. Nezadovoljstvo je kulminiralo nakon izjave sada već bivšeg direktora Vlade Marinovića kako “Trimot” posluje dobro i svoje obveze redovito podmiruje. Pogon ‘Biokovka’ koji je osamdesetih godina zapošljavao 350 djelatnika našao se, otpuštanjem radnika, te isključivanjem telefona i struje, u zapostavljenom položaju u odnosu na “Trimot”. Izlazak iz krize je dodatno otežan pojavljivanjem sličnih problema i u matičnom poduzeću, koje im, uz sve to, duguje 400.000 DEM.
– Poglavarstvo općine Zagvozd, kazao nam je načelnik Boženko Dedić, nakon toga je uputilo pismo namjere rukovodstvu “Trimota” o izdvajanju i preuzimanju pogona “Biokovka” iz Zagvozda. U tom pismu izražena je spremnost Općine za primanjem još 15 djelatnika. No, kako se do danas o njemu nitko nije očitovao, zaposlenici upozoravaju na podcjenjivački i ignorantski odnos “Trimota”, zahtijevajući pomoć nadležnih.
M. Jović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here