despot.jpgNESEBIČNO DARIVANJE DRAGANA DESPOTA
U prepunoj maloj dvorani Pučkoga otvorenog učilišta u Imotskom odigrana je monodrama Na rubu pameti Miroslava Krleže, u obradi, režiji i izvedbi Dragana Despota te uz glazbenu podlogu autora Arsena Dedića.
Ova je predstava pobrala brojne nagrade, a da je zasluženo pokazalo je i ovo noćno nesebično darivanje glumca u maloj imotskoj dvorani. U sasvim komornoj tišini gledateljstva pristiglog po hladnoj, burovnoj noći i stisnutog u ne baš udobnim sjedalicama, glumac je na prisutne inspirativno prenosio dio po dio teksta, navodeći ih tako na pozorno očitavanje poruke iz njegova govora i gestikulacija.

Naglašavanjem pojedinih dijelova koji obilježavaju neko davno vrijeme, glumac je jasno pokazao kako i danas ljudi naše domovine žive iste probleme i nemoćni su u borbi za logično sagledavanje stvarnosti, što ih dovodi na rub pameti, do samoubojstva. Završetak monodrame gašenjem je svjetla prisutne doveo u nedoumicu, jednako koliko i sam tekst pa je sve završilo komorno kako je i počelo. Kratku tišinu prekinuo je pljesak, prizvavši glumca i svjetlo na podij koji je u mnogočemu obogatio običnu imotsku noć, otvorivši vrata i drugim kvalitetnim glumačkim ostvarenjima.

Na koncu ovoga kratkog osvrta, vrijedno je pohvaliti vodstvo POU-a Imotski, kako za dobru volju, tako i za odabir i organizaciju.

AGO

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here