Na fotografiji: Slaven Dobrovic i Dražan Bilopavlović, kandidat za gradonačelnika iz Nezavisne liste mladih MI za IM.
Foto: Branimir Boban / CROPIX

Prenosimo priopćenje za medije koje smo zaprimili od MI za IM, nezavisne liste mladih. Također, ipod teksta možete poslušati radijski nastup ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića.

Jučer je na poziv Nezavisne liste mladih MI za IM u posjet Imotskom i okolici došao ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović. Upoznali smo ga sa svim gorućim problemima grada i okolice koji su u domeni njegova kabineta. Ukazali smo mu na dvije ekološke bombe, koje su stalna prijetnja stanovništvu i prirodi.

U prvom redu to je nelegalno odlagalište otpada iznad grada-kraška vrtača Kozjačić, koji nemilice zatrpavamo bez ikakvih stručnih predradnji, već 40 godina i tako sami sebe trujemo, s obzirom da za jačih kiša to sve kroz propusni vapnenac ide u zemlju, koja nam daje hranu koju potom jedemo, kao i vodu koju pijemo. Uostalom, zbog nepravilna postupanja 2011.g. ta ponikva je danima gorila i ugrožavala zdravlje ljudi. Ministar je bio zgrožen kada je čuo ne samo to, nego i kako po pitanju odvojenog prikupljanja otpada, zelenih otoka, reciklažnih dvorišta i kompostana baš ništa nije napravljeno.
Druga crna točka je kolektor-pročistavač otpadnih voda u Glavini Donjoj, koji nije u funkciji i koji nesnosnim smradom desecima godina smeta žiteljima i onemogućuje normalan život i rad.
Također, naveli smo i to kako je Grad Imotski svojevremeno nenamjenski trošio sredstva za sanaciju, koja mu je dodijelio Fond za zaštitu okoliša, a rijeć je o 10.5 milijuna kuna koja su pretvorena u dug, oko kojega se vodi i sudski spor, a Grad je pod plombom-blokirana su mu moguća projektna apliciranja. Dodali smo i podatak kako je Vodovod Imotske krajine najveći gubitaš u zemlji, koji godišnje ispusti 3 milijuna kubika vode, odnosno donese minus od 8.5 milijuna kuna.

Ministar Dobrović, njegova pomoćnica i savjetnik bili su šokirani onime što su čuli i vidjeli te su poručili da nam apsolutno stoje na raspolaganju za sve što mogu učiniti. Rješenja postoje, ali prvo treba sluha i volje s lokalne razine, od koje upravljački sve počinje. Oni dosad nisu pokazali baš nikakvu nakanu da se stvari pokrenu. Dapače, ignorirali su sve naše pozitivne nakane. Kad je ministrov tajnik zvao u Gradsku upravu, prije dva sata popodne, želeći se službeno sastati s predstavnicima vlasti, nitko se nije javljao na telefon. Već tada izgleda nikoga na poslu nije bilo.

Poslušajte i radijski nastup ministra Slavena Dobrovića: