Radni sporovi: dok Imotski “Trimot” čeka pozajmicu iz zagreba

{sidebar id=4}Radnice prevarene?

Predstavnice 160 djelatnica "Trimota" koje su prije nešto više od godine i pol potpisale izjavu stečajnoj upraviteljici Lili Poljanić po kojoj se odriču otpremnina, kako bi dobile naknadu od Zavoda za zapošljavanje, digle su svoj glas tvrdeći da su također prevarene

IMOTSKI – Iako se proizvodnja u imotskom "Trimotu" nastavlja, ponajviše zaslugom samih djelatnica, koje žele ispoštovati sve narudžbe inozemnih kupaca, tenzije su iz sata u sat ipak među njima sve intezivnije. Svi su, pa i najokorjeliji skeptici, očekivali da će se obećanje ministra gospodarstva Branka Vukelića dano 15.studenoga ispoštovati. A ministar je javno pred djelatnicima izjavio da će Vlada odmah reagirati i preko Fonda za privatizaciju uputiti pozajmnicu od pet milijuna kuna za isplatu osam zaostalih plaća sadašnjim uposlenicima, te dio otpremnina i zaostalih plaća za 507 bivših uposlenika. Do današnjih dana ni trag novcu.
– Moram priznati da smo se nadali bržoj isplati. Bezbroj puta smo nazvali Ministarstvo gospodarstva i Fond za privatizaciju i očito je birokracija učinila svoje.

Čekanje na Polančeca

Naime, nalog iz Ministarstva gospodarstva u Fond za privatizaciju je došao, no sada se treba čekati dolazak ministra Polančeca iz Kine, kako bi presjedao Upravnom odboru Fonda i tek tada će se donijeti odluka o uplati tih pet milijuna kuna. Kada će to biti, uistinu ne znam, ali se toplo nadam da će se to dogoditi prije božićnih i novogodišnjih blagdana – izjavio je Živko Dodig, direktor "Trimota".
No, prema neslužbenim saznanjima, slijedi još jedna afera u toj imotskoj tekstilnoj tvrtki, vezana uz djelatnost bivšeg stečajnog upravitelja Zvonka Silića. On je, naime, koliko doznajemo, protivno Zakonu o radu, jednostavno skinuo s popisa nekoliko bivših djelatnika koji imaju dugogodišnji radni staž u "Trimotu". Sada ti ljudi po svoj prilici neće dobiti svoju zakonom zajamčenu otpremninu, što će izazvati i te kakvu buru kada i dođe vrijeme za isplatu.

Popis za otpremnine

U srijedu su pak predstavnice 160 djelatnica "Trimota" koje su prije nešto više od godine i pol potpisale izjavu stečajnoj upraviteljici Lili Poljanić po kojoj se odriču otpremnina, kako bi dobile naknadu od Zavoda za zapošljavanje, digle svoj glas tvrdeći da su također prevarene. Nas nema na popisu za otpremnine, jer nam je Lili Poljanić podmetnula izjavu, preveslavši nas. Nećemo se odreći niti jedne jedine naše kune.
I tako dok je još uvijek novac u Zagrebu, u imotskom "Trimotu" kada on sjedne na račun, bit će i te kako živo.

B. ĆOSIĆ

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here