Autopoduzeće ImotskiPo svemu sudeći još jedna privatizacija nekadašnjih Imotskih privrednih perijanica, neće proći bez ozbiljnog stresa. U Imotskoj autoprijevozničkoj firmi Autopoduzeće u ponedjeljak je bilo na rubu incidenta, ali samo prisebnošću 22 radnika, koji su u stečajnom procesu dobili otkaze, sve skupa završilo mirno.

Naime, u Autopoduzeće je prije mjesec dana okončan stečajni postupak, te je tvrka na javnom natječaju prodana vlasniku benzinski crpki Zovku iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Za koliko je prodano Autoppoduzeće i je li kupac sve platio u zakonskom roku, nije poznato jer vlasnik, osim što je postavio svoje ljude u kancelarije Autopoduzeća, još nije viđen u Imotskom.No, zato je 22 radnika Autopoduzeća koji u prosjeku imaju i više od 30 godina radnog staža dobilo otkaze.

{sidebar id=4}Stečajni upravitelj Ivan Šteko, provodeći stečajni postupak usuglašen sa stečajnim sucem, podijelio je otkaze, obavijestio radnike da do 15. lipnja (nedjelja) moraju vratiti zdravstvene iskaznice i prijaviti se na Zavod za zapošljavanje.

No ono najbitnije, vele ogorčeni radnici, nije ispunio, a to je obveza isplate najmanje šest zaostalih plaća, potom nadoknada za godišnji odmor,redovna zakonska otpremnina, a za neke radnike i još neki dugovi.

– Radnici svi odreda spočitavaju stečajnom upravitelju da je sam krojio listu onih koje će otpustiti, niti malo se ne obazirući na socijalni momenat. Tako je primjerice otkaz dobilo i dvoje radnika koji imaju po četvero djece i sada im je upitna i egzistencija.

– Dali smo tjedan dana stečajnom upravitelju, koji de facto više i nije u funkciji, jer je stečajni postupak istekao, da nam na naše račune isplati svaku kunu koju nam je po zakonu dužan isplatiti. U protivnom ići ćemo na blokadu firme, jer u Hrvatskoj,pa tako i u Imotskom,jedino se tako može ispoštovati zakon – veli nam Marin Divić dugogogodišnji kondukter u firmi.

– Ovo je vrlo intrigantan slučaj – veli nam magistar ekonomije Ivica Glavota, koji je dobio otkaz iako ima najveći stupanj obrazovanja u Autopoduzeću.

ivica_glavota-190508.jpgIsteklo je u nedjelju mjesec dana od otkaznog roka,nitko nas nije odjavio niti prijavio u Zavod. Naši dokumenti su još u firmi. Možemo li sutra imati zdravstvenu zaštitu, pravo na nadoknadu.? Zašto nam se u ovom roku nisu isplatila zakonska potraživanjač Sve su to pitanja bez odgovora.Mislim da je ovo perfidna igra, veli Glavota.

– A što ću ja s četvero djece, žena ne radi, nitko da se upita. Još i ovo nam je trebalo da se ne isplate zaostale plače – jada se Željko Brečić.

Stečajni upravitelj samo je istaknuo da će za tjedan dana ispuniti sve obveze iz stečajnog postupka.

Tekst i foto: Braco Ćosić /EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here