braslav turic 2Hrvatsku žensku košarkašku reprezentaciju u lipnju čeka Europsko prvenstvo u Mađarskoj i Rumunjskoj, a među kockastima koji će braniti nacionalne boje imamo i dvoje našijenaca, damu i gospodina. To su Iva Todorić, košarkašica zagrebačkog Medveščaka te Braslav Turić, reprezentativni izbornik. S Braslavom, trenerom godine prema Eurobasketu.com već drugu godinu zaredom, razgovarali smo o njegovim košarkaškim počecima, očekivanjima na prvenstvu, njegovoj neraskidivoj vezi s Imotskom krajinom i još mnogočemu.

IN: Braslave, otkud i otkad ljubav prema košarci?

Ljubav prema košarci je krenula još u osnovnoj školi u Krivodolu. Igrao sam paralelno nogomet, stolni tenis i košarku. U proljeće 1987. na natjecanju osnovnih škola Imotske krajine, proglašen sam najboljim igračem u košarci. Početkom srpnja iste godine odlazim na Cibonin kamp u Zagreb, a treneri u tom velikom klubu su mi rekli da upišem srednju školu u Zagrebu i dođem kod njih trenirati. Tako je sve počelo…

IN: Kako je tekla tvoja igračka karijera?

Proveo sam jednu godinu u kadetima Cibone te tri sezone u Novom Zagrebu, jedna je bila kadetska i dvije juniorske. Na kraju juniorskog staža sam, nažalost, imao jednu ozbiljniju ozljedu leđa. Godinu i pol sam pauzirao, a nakon toga igrao dvije sezone Drugu ligu (Lokomotiva Zagreb) i dvije sezone Treću ligu (Ivanić-Grad). Prestao sam igrati sa 25 godina.

IN: Trenerska karijera?

Trenerskim poslom sam se počeo baviti u sezoni 1998/99., u Košarkaškom klubu “Zrinjevac” iz Zagreba. Tamo sam prošao sve uzrasne kategorije: od škola košarke do pomoćnog trenera seniorske ekipe. Godine 2001. s mlađim kadetima osvojio sam 2. mjesto na PH; 2003. s juniorima 3. mjesto na PH. U toj juniorskoj generaciji je igrao današnji NBA igrač Damjan Rudež. Nakon toga sam tri sezone radio u Drugoj ligi, a onda na poziv trenera Ivana Sunare, došao sam za pomoćnog trenera u seniorskoj ekipi Cibone. U sezoni 2011/12. prelazim u žensku košarku, ŽKK “Medveščak” Zagreb gdje vodim seniorsku ekipu. Godine 2012. s juniorkama osvajam PH (vodio sam ih na prvenstvo jer su sve igrale za seniorsku momčad).

2013/14. iznenađujuće osvajamo titulu prvaka Hrvatske, iako je “Novi Zagreb” bio veliki favorit u toj sezoni. Ove sezone smo osvojili duplu krunu: kup i prvenstvo Hrvatske.

IN: Kako si i kada postao izbornik ženske košarkaške reprezentacije?

2013. sam bio izbornik juniorske reprezentacije na EP, a 2014. postajem izbornik seniorske reprezentacije. Imali smo kvalifikacije za EP koje smo uspješno prošli i kvalificirali se na ovogodišnje EP u Mađarskoj i Rumunjskoj.

IN: Trenutno si s curama na pripremama…

Da. Na ove pripreme sam zvao nešto veći broj mladih igračica koje bi u budućnosti trebale biti nositeljice igre reprezentacije. S pripremama smo krenuli 7. svibnja u Vodicama, a 9. lipnja odlazimo u Mađarsku gdje dva dana kasnije i počinje prvenstvo.

IN: Kakva su očekivanja na prvenstvu? Razmišlja li se o medaljama?

Skupina nam je jako teška… 11-og igramo protiv Rusije, a dan kasnije protiv Estonije. Na blagdan sv. Ante 13. lipnja na rasporedu je ogled protiv Srbije, dok posljednji susret u skupini igramo 15-og protiv Velike Britanije. Nadamo se prolasku u drugi krug (prve tri reprezentacije idu dalje), a onda što Bog da.

IN: Zmijavčanka Iva Todorić odigrala je odlične partije za Medveščak te se zasluženo našla na reprezentativnom popisu. Što od nje očekuješ?

Iva je došla u naš klub prije četiri sezone, kad i ja. Cijelo to vrijeme uspješno surađujemo, a ove godine sam je pozvao i među osamnaest u reprezentaciji. Došla je iz Imotskog, sa zavidnom košarkaškom tehnikom i taktikom, prvenstveno zahvaljujući svom talentu i našem treneru Mislavu Patrlju koji u Košarkaškom klubu Rhea radi odličan posao i svake godine stvori barem jednu novu, zanimljivu mladu igračicu. Iva napreduje iz godine u godinu, a istodobno ona je sjajna studentica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu pa je to usporava u košarkaškom razvoju. Nadam se da će se to u budućnosti promijeniti.

IN: Na koncu, uz želje za što boljim rezultatom na EP, reci nam kakva je tvoja veza s Imotskim danas…

U Imotski dolazim kad god mi mogućnosti to dopuštaju. Poslije svakog gostovanja moga kluba u Dubrovniku, Splitu, Omišu ili Šibeniku, ostanem na dan-dva, a preko ljeta budem po mjesec dana. Napunim baterije i opet nazad u Zagreb. Žao mi je što ne mogu češće doći, ali trenerski posao je takav da je vremena malo za opuštanje i odmor. Kad se poželim informacija, otvorim vaš portal i prostudiram sve što me zanima o Imotskoj krajini.

Razgovarao: A. Lončar
Foto: zenska-kosarka.com

zkk medvescak prvak hrvatske

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here