Rade Jažić: Krivolov je postao unosan posaoIMOTSKI — Na jelovnicima poznatih restorana, pa i “lovačkih” mogu se tijekom cijele godine naći jela od divljači, naravno, ne po narudžbi, već kao gotova jela. Iznimku tu ne čine ni imotski restorani, pa smo upitali tajnika lovačke udruge “Imotska krajina” Radu Jažića, poznatog borca protiv krivolova, kako komentira tu pojavu.
— Meni kao lovcu nameće se pitanje tko opskrbljuje te restorane tijekom cijele godine s divljači, pa tako i u vrijeme lovostaja na pojedine vrste. Što rade službene inspekcijske službe i je li uopće meso veterinarski pregledano? Otići ću i korak dalje i priupitati što to znači za naša lovišta, ionako osiromašena i devastirana. Nalazimo se, na žalost, u situaciji da je otkup mesa divljači, koja se plaća u gotovini, unosniji i sigurniji od bilo kojeg posla ili proizvodnje, a krivolov postaje ekonomska kategorija. I baš u tom krivolovu rabe se kojekakvi reflektori, IC-uređaji, terenski automobili, puške s prigušivačima, itd. — veli Jažić.
— Kako tome stati na kraj?
Apeliram na Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva i Vladu RH da svojom uredbom zabrani serviranje divljači po restoranima u cilju zaštite naših lovišta, ali i zaštite zdravlja ljudi. I dok lovačke udruge, kao primjerice naša, izdvajaju značajna sredstva za nabavku divljači, dotle neki durgi ubiru plodove toga korisnog rada. Mislim da je konačno i Hrvatski lovački savez shvatio svu opasnost od ovoga, pa je obznanio i kazne u eurima za krivolov pojedinih vrsta divljači. Tako se, primjerice, za divlju svinju mora platiti 600 eura, jarebicu kamenjarku 120, a istrebljivanje gnijezda ili mladunčadi pernate divljači 100 eura. Pošto te kazne naplaćuje lovozakupnik ili udruga koja gospodari lovištem, mislim da je to i dodatni motiv svim lovcima da još konkretnije krenu u obračun s krivolovcima — kaže Jažić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here