Spasitelji su u visokom stupnju pripravnosti za spašavanje dječaka iz špilje u Tajlandu, ali prema posljednjim informacijama to se, izgleda, ipak neće dogoditi večeras, nego se čekaju najmanje rizični uvjeti.  

Na pitanje hoće li pokušati izvući dečke večeras guverner provincije Chiang Rai Narongsak Osotthanakon na današnjoj konferenciji za medije ispred špilje Tham Luang odgovorio je:

– Pokušat ćemo postaviti najbolji plan. Ako rizik bude minimalan, pokušat ćemo. Bojimo se vremena i kisika u špilji – rekao je guverner, dodajući da će morati testirati plan kada se odluče te da su dječaci već učili roniti.

>> Pogledajte kronologiju drame na Tajlandu:

Ako bude kišilo, rekao je, pokušat će ih izvući. Žele minimalan rizik. Rekao je guverner i da je britanski ronilac rekao da su dječaci dobro.

Narongsak Osottanakorn na pitanje hoće li pokušati spasiti dječake danas ako kiša počne padati odgovorio je niječno.

– Ne mogu roniti u ovom trenutku – rekao je.

– Dečki su ušli kroz ulaz špilje, i izaći će kroz ulaz – rekao je također guverner.

Iako su dužnosnici mislili da bi nestale mogli držati u špilji još mjesecima, dok ne padne razina vode, otkriveno je da su razine kisika pale na potencijalno opasnu razinu, piše CNN. Razina kisika je pala na 15 posto, za što je jedan medicinar rekao da predstavlja ozbiljan rizik od hipoksije. Šef marinaca Aphakorn Yoo-kongkaew rekao je da je preopasno ostaviti dječake dolje unatoč rizicima koje predstavlja izvlačenje u ovom trenutku.

– Ne možemo više čekati da svi uvjeti budu spremni – rekao je.

Guardian pak prenosi kako belgijski mediji javljaju nepotvrđenu informaciju da će misija spašavanja početi već večeras te da će ronioci pratiti po dva dječaka do izlaza.

Podsjetimo, na Tajlandu je došlo do velike drame jer je u špilji ostalo zarobljeno 12 mladih nogometaša i njihov trener, a prilikom spašavanja jedan je spasilac izgubio život. 


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here