Sabor ponovo pokrovitelj Bleiburga

IMG_6834  Danas se sastalo Predsjedništvo Sabora i dvotrećinskom većinom odlučilo vratiti saborsko pokroviteljstvo nad obilježavanjem Bleiburške tragedije i Križnoga puta, nakon što je Milanovićeva vlada to pokroviteljstvo prekinula 2011., pa ga ponovno obnovila 2012. donacijom od 500.000 kuna.

Protivnice pokroviteljstva bile su HNS-ovka Vesna Pusić i SDP-ovka Milanka Opačić čiji je zajednički argument protivljenja bilo oživljavanje ustaštva i endehazije kroz isticanje zabranjenog ustaškog i nacističkog znakovlja na manifestaciji u Bleiburgu.

Pusić je rekla kako takvo ponašanje na godišnjici Bleiburške tragedije šteti međunarodnom ugledu Hrvatske. Zločin na Bleiburgu usporedila je sa savezničkim bombardiranjem Dresdena ili bacanjem atomskih bombi na Japan.

O narušavanju međunarodnog ugleda zemlje progovorio je i potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš koji je glasao za pokroviteljstvo, a pritom konstatirao kako ni jedan zločin počinjen u ime komunističkog režima od 1945. nadalje nije sankcioniran. Zaštitu Josipa Perkovića od strane političkih elita nazvao je relativizacijom zločina i prikrivanjem komunističkog zločina.

Tepeš je istaknuo kako je ponosan što je sudjelovao u glasanju za povrat pokroviteljstva nad Bleiburgom koji je za njega sinonim za brojna stradanja te je iskazao žaljenje što odluka nije donesena jednoglasno.

Robert Podolnjak iz Mosta glasao je za prijedlog, ali je istaknuo kako Most ne želi otvaranje povijesnog revizionizma niti želi da Bleiburg postane mjesto veličanja ustaštva i endehazije.

Izrazio je nadu kako će austrijska policija pronaći način da spriječi masovno isticanje zabranjenog ustaškog znakovlja.

Na kraju, predsjednik Sabora Željko Reiner kazao je kako se ovom odlukom ne žele produbljivati podjele, kako je svaka žrtva ista te kako ne postoje bolji i gori zločini i zločinci. Poručio je kako su zločini ustaštva i komunizma jednako zločini.

Tekst i foto: Petar Matić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here