Nakon što je gotovo cijela svjetska javnost osudila američku politiku razdvajanja djece i roditelja koji su uhvaćeni u ilegalnim pokušajima prelaska američko-meksičke granice i smještanja djece u prihvatne kampove, američka administracija objavila je da će se SAD povući iz UN-ova Vijeća za ljudska prava. Riječ je o tijelu s 47 rotirajućih članica, a odluka Washingtona dolazi nakon što je i samo Vijeće osudilo američku politiku koja se provodi u posljednja dva mjeseca. SAD kaže i da to Vijeće uvijek glasa “protiv interesa Izraela”.

Povlačenje SAD-a najavili su istovremeno i američki državni tajnik Mike Pompeo i američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

– Vijeće UN-a za ljudska prava septička je jama političke pristranosti – oštrim riječima i žestokim tonom ustvrdila je Haley.

Ovo nije prvi put da predstavnici SAD-a dolaze u sukob s Vijećem koje, između ostalog istražuju i povezanost SAD-a i Saudijske Arabije s ubojstvima civila u Jemenu.

– SAD je lider u humanitarnoj pomoći, svake godine objavljujemo izvještaj o ljudskim pravima u svijetu te provodimo brojne aktivnosti diljem svijeta. Ali nas iskreno brine što u UN-ovu tijelu koje se bavi ljudskim pravima sjede zemlje poput Kine, Venezuele i Kube. S tim nešto nije u redu. Ljudska prava shvaćamo vrlo ozbiljno. No dovodimo u pitanje i proces odabira članica tog tijela i posao koje to tijelo može obaviti s takvim članicama – komentirao je jučer u Zagrebu pomoćnik američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove A. Wess Mitchell.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here