Farma kokoši
S područja Splita, Solina, Kaštela i Trogira, u posljednjih 20 dana je čak 65 osoba oboljelo od salmonele, a uzrok masovne infekcije u Dalmaciji još nije otkriven.
Zbog toga je u petak održan sastanak mjerodavnih iz Zavoda sa županijskom Sanitarnom i Veterinarskom inspekcijom, gdje su dogovorene mjere za suzbijanje daljnjeg širenja zaraze.
Veterinarski inspektori tražit će od svih proizvođača u okolici da odmah daju uzorke krvi i izmeta nesilica s farma, a Sanitarna inspekcija će s različitih prodajnih mjesta uzeti jaja radi analize na bakteriju Salmonelu, što će se obaviti u Zavodu za javno zdravstvo.
{sidebar id=4}Uobičajena godišnja županijska brojka je oko 300 osoba zaraženih bakterijom Salmonelom, pa brojka od 65 oboljelih u 20 dana značajno odudara od prosjeka, a dok se ne otkrije uzrok infekcije, opasnost od zaraze i dalje prijeti.
Liječnici stoga upućuju građane da ne konzumiraju jaja i meso peradi prije negoli ih termički dobro ne obrade.
Za sada je evidentirano pet obiteljskih epidemija, a oboljeli su bakteriju ”zaradili” na slavljima, konzumirajući proizvode s jajima koja nisu bila dovoljno termički obrađena, uglavnom kremaste kolače i domaću majonezu.
Od tih pet obiteljskih epidemija najveća je bila u Trogiru, gdje se, nakon proslave u jednom restoranu, razboljelo 25 osoba.
Simptomi salmoneloze su grčevi u želucu, proljev, povraćanje, glavobolja i povišena temperatura, a tegobe se javljaju od 12 sati do 72 sata nakon unošenja bakterija u organizam.
Kod ozbiljnije kliničke slike potrebna je hospitalizacija, a najveći problem kod oboljelih je dehidracija, što je najopasnije za dojenčad i starije osobe. U Hrvatskoj se godišnje zabilježi između tri tisuće i sedam tisuća salmoneloznih trovanja hranom, piše Slobodna Dalmacija.

Grčevi, povraćanje…
Simptomi salmoneloze su grčevi u želucu, proljev, povraćanje, glavobolja i povišena temperatura, a tegobe se javljaju od 12 sati do 72 sata nakon unošenja bakterija u organizam. Kod ozbiljnije kliničke slike potrebna je hospitalizacija, a najveći problem kod oboljelih je gubitak tjelesne tekućine (dehidracija), što je najopasnije za dojenčad i starije osobe. U Hrvatskoj se godišnje zabilježi između tri tisuće i sedam tisuća salmoneloznih trovanja hranom.
 
Opasna ljuska
Perad, posebno ona uzgajana na farmama, kako objašnjava dr. Klišmanić, čest je nositelj salmonele, koja se nalazi u njihovu probavnom sustavu, odakle se prenosi na jaja, posebno na ljusku. Bakterije u fazi pripreme hrane s ljuske mogu dospjeti u hranu i zaraziti konzumenta. Bakterija Salmonella, ističe dr. Klišmanić, uništava se pečenjem ili kuhanjem duljim od 15 minuta, na temperaturi višoj od 60 stupnjeva Celzijevih.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here