Čelnik talijanske desne Lige i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini u ponedjeljak slavi “povijesnu” pobjedu na lokalnim izborima na kojima su konzervativcima u ruke pala mnoga ljevičarska uporišta, javlja dpa.

Kandidati za gradonačelnike iz lijevog centra izgubili su na izborima u Pisi, Sieni, Massi i Imoli, talijanski gradovima u području koje je bilo poznato kao “crveni pojas”.

“Povijesne pobjede Lige u općinama gdje je desetljećima vladala ljevica: Hvala vam!!!!. Što nas ljevica više vrijeđa to nas građani više nagrađuju”, napisao je Salvini na Twitteru.

Salvinijeva Liga vodila je kampanju u čijem su središtu bila pitanja poput imigracije te zakona i reda.

Prije pet godina Salvinijeva Liga je na izborima dobila u Pisi 0,35 posto glasova, a u nedjelju 25 posto. Od 75 gradova, konzervativci su odnijeli pobjedu u njih 28, lijevi centar u 20, a protusistemski pokret Pet zvijezda (M5S) u pet. U ostalim gradovima su trijumfirali nezavisni kandidati.

“Moramo puno toga promijeniti: i što se tiče ljudi i ideja”, kazao je privremeni vođa Demokratske stranke (PD) lijevog centra Maurizio Martina.

Prema najnovijim anketama, Liga od od formiranja koalicijske vlade s M5S nakon izbora u ožujku uživa gotovo dvostruku potporu, sa 17 na skoro 30 posto, dok je M5S stabilan na oko 30 posto.

 


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here