Samo tri firme iz BiH gradit će pogone kod Imotskog

radovi-cesteIako je pompozno najavljivano da će brojna poduzeća iz Bosne i Hercegovine zbog šengenskog režima dio svoje proizvodnje preseliti u Hrvatsku, svoje pogone na lokaciji buduće poslovne zone u Vinjanima Gornjim kod Imotskog, tri kilometra od graničnog prijelaza, za sada će, kako nam je potvrđeno, graditi samo tri kompanije – “Vokel”, “Brina” i “Remikom” iz Posušja.

Teži uvjeti

Dok iz Općine Imotski poručuju da će poslovna zona Vinjani Gornji, gdje će budući ulagači graditi pogone za proizvodnju sokova, tjestenine i montažnih kuća, biti posao stoljeća, predstavnici “Vokela” i “Brine” bili su oprezni u davanju izjava.

– Šengenski režim će sigurno zakomplicirati način poslovanja, imat ćemo teže uvjete konkretno s Hrvatskom, a što će nam donijeti, to ćemo vidjeti kroz iskustvo poslovanja. Tek tada ćemo znati što su prednosti, a što mane – kazao nam je Ante Protrka iz “Vokela”. 

Politika opstanka

Ni on, kao ni voditeljica gradilišta “Brine” Zdravka Čamber, ne znaju kada bi mogli početi graditi svoje pogone, s obzirom na to da se Općina Imotski obavezala osigurati neophodnu infrastrukturu, tako da je buduća poslovna zona još samo velika ledina.

– Nama je bio cilj osigurati sebi prostor i da na tom tržištu možemo nešto raditi. Kada su u pitanju građevinski radovi, tržište u BiH, ali i u Hrvatskoj je loše. U pitanju je politika opstanka. Kako će stvari funkcionirati uspostavom šengenskog režima ne mogu unaprijed govoriti, ali u svakom slučaju smatramo da se isplati prijeći nekoliko kilometara, riskirati i probati – kazala nam je Čamber.

Izvor: Avaz.ba

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here