Sanader ostaje na čelu HDZ-a, jedine glasove protiv dobili Đuzel i Škaričić

Foto Ante Čizmić / EPH
Foto Ante Čizmić / EPH

U manje od sat vremena okončana je Izborna skupština Hrvatske demokratske zajednice Splitsko-dalmatinske županije gdje je novi-stari predsjednik: Ante Sanader. Naime, demonstrirali su u utorak poslijepodne u splitskom hotelu Radisson Blu, HDZ-ovci pravi “festival demokracije“ budući su imali dignuti ruku sa plavim listićem ZA, samo za jednog kandidata za čelnu poziciju županijske organizacije.

– Hvala vam za jedinstvo, idemo u nove pobjede – okončao je Skupštinu Sanader koji će još četiri godine biti na čelu HDZ-a prostorno najveće županije, budući su od 342 kandidata sa pravom glasa, njih 293 prisutna na Skupštini, glasovali za njega!

– Od 55 gradova i općina u županiji, mi imamo vlast u 38! Trijumfirali smo na lokalnim, pa dva puta na EU izborima, predsjedničkim i sada na parlamentarnim, pa nema potrebe mijenjati pobjedničku ekipu – rezimirao je Sanader primajući čestitke od HDZ-ovih izaslanika, među kojima moramo primjetiti, ima i dosta onih koji žale što nije još bilo kandidata za ovu funkciju.

Barem trojica kao što je to bilo prije četiri godine, pa su svi sa nestrpljenjem, 48 sati prije ove Izborne skupštine, čekali prijavu i Zlatka Ževrnje, aktualnog splitsko-dalmatinskog župana. Ona nije uslijedila, a u kako neslužbeno doznajemo od njega se očekuje da i nakon izbora u svibnju dogodine, ostane na funkciji župana pa mu je sugerirano fokusiranje na taj zadatak.

Prigovora, no ispod glasa, bilo je i na popis kandidata za Županijski odbor, jer od 38 imena koje su delegirale osnovne organizacije, nema ni jedne – žene! No zato je sve teklo u uhodanom “plavom“ tonu za sve kandidate, njih 35, osim trojice koji su dobili i glasove protiv.

Jedan NE se piše uz ime Ante Đuzela gradonačelnika Imotskog, te po dva NE za Jerka Roglića načelnika Dugog Rata i Ivana Škaričića predsjednika HDZ-a Omiš. Razlog za dvojicu potonjih je prozaičan – u kvoti za predlaganje dva kandidata bili su Omiš, Dugi Rat, Zadvarje i Šestanovac, pa kako kandidati Općine Šestanovac nisu prošli, njihovi izaslanici su iz protesta glasali – protiv!

Izvor: Slobodna dalmacija