Radoslav Raspudić  (55), nekadašnji voditelj Službe za nadzor poreza na dodanu vrijednost i borbu protiv prijevara u PDV-u, optužen je za zloporabu položaja, a optužnicu je protiv njega podigao USKOK.

Tereti ga se da je od ožujka 2007. do  lipnja  2017. u više desetaka slučajeva poduzimao razne radnje, kojima je pojedinim fizičkim  i pravnim osobama omogućio izbjegavanje plaćanja poreznih obveza koje su prethodno poreznim nadzorom utvrdili djelatnici  Porezne uprave, odnosno njihovo plaćanje u manjim iznosima. Među tim osobama, spominjalo se u istrazi, bila su i neka poznata imena iz svijeta politike i sporta.

Raspudić se tereti da je u ime tih osoba izrađivao žalbe i prigovore, te upravne tužbe na pojedine zapisnike i rješenja Porezne uprave, kao i druge dokumente na temelju kojih se mogla spriječiti ili odgoditi naplata utvrđenih poreznih obveza. Optužen je i da je protivno pravilima službe pristupao Informacijskom sustavu Porezne uprave i koristio podatke koji su mu bili potrebni za sastavljanje navedenih dokumenata nakon čega ih je dostavljao i priopćavao fizičkim i pravnim osobama. 

U njegov posao spadalo je i koordiniranje postupanja Porezne uprave tijekom provođenja poreznih nadzora prema određenim  pravnim osobama, a cijelo vrijeme dok je trajao nadzor on je tim osobama izrađivao žalbe, prigovore, mišljenja  i obrazloženja za navedene pravne osobe.

Kako bi taj “posao” što bolje napravio služio se Informacijskim sustavom Porezne uprave, ali i saznanjima  iz  službene  korespondencije i dokumentacije koja su mu bila dostupna kao članu Radne skupine za provođenje postupanja prema određenom trgovačkom društvu.

Nije navedena neka konkretna šteta koja je pričinjena proračunu, pa se ne zna  je li Raspudić za svoje usluge uzimao i novac. U cijeloj priči najveći je  apsurd  da  je  Raspudić  svojedobno objavio stručni članak “Kriminalne zlouporabe  sustava  PDV-a  –  kružne prijevare i inspekcijski nadzor u Hrvatskoj”.  Raspudić  je  i  jedan  od  autora  publikacije  “Presude Suda Europske  unije  iz  područja  PDV-a;  sprječavanje  utaja  i prijevara”. U veljači 2018. bio je uhićen, a Porezna uprava tada je priopćila da je od 1. rujna  lani  premješten sa šefovske pozicije na mjesto višeg inspektora u Službi za analizu, praćenje i izvješćivanje.

U to vrijeme porezni USKOK radio je na više slučajeva koji su se odnosili na kružne prijevare s PDV-om pa je moguće da su češljajući poslovanje raznih tvrtki negdje nabasali i na Raspudićevo ime te da se tako razotkrilo da je godinama radio nešto što nije  smio. 

Apsurdno  je  i to što je Raspudić jedno vrijeme konkurirao za mjesto šefa poreznog USKOK-a, tijela koje vladajući pošto poto hoće ukinuti ili  ga ukomponirati u veći sustav, iako je porezni USKOK od svog osnivanja 2015.  do  danas  razotkrio  porezne  prijevara  u kojima je šteta bila 2,1 milijardu kuna, a utajeno je i 350 milijuna kuna poreza.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here