Pamtite li trijumfalni čin kojim je Jadranka Kosor prije šest godina ušla u visoku politiku? Bio je jedan nesretni ratni vojni invalid, Darko Beštek se zvao, kojemu je prethodni, esdepeovski ministar branitelja, zacijelo činovničkom greškom, oduzeo pravo na protezu. 

Nova ministrica odmah je po stupanju na dužnost ispravila nepravdu, ali ne prije nego što je dopisom obavijestila sve redakcije. Pred televizijskim kamerama i uz sijevanje bliceva, u suzama je vratila branitelju umjetnu nogu, pa se i on, jadan, raskrivio od suza, a i sve nas pred malim ekranima zasvrbile su oči i zadrhtala nam je brada. Čitava je zemlja plakala kako je to bilo dirljivo, milostivo i pravedno.
Jadranki Kosor ta se emotivna predstava nesumnjivo vrlo svidjela, laskalo joj je da je narod doživljava ljudskim bićem, te je u nastavku svoga djelovanja na čelu Ministarstva branitelja velikodušno podijelila nekoliko desetaka tisuća invalidskih penzija.
Dulje od desetljeća nakon rata otkrivali su se novi, sve nevjerojatniji tjelesni i duševni stradalnici, kojima je Ministarstvo, obično uz maleni, samozatajan doprinos liječniku u nadležnoj komisiji, do kraja života omogućilo stabilan mjesečni prihod od šest ili sedam tisuća kuna.

Lažljiva propalica

Svatko od nas poznaje barem dvojicu koji su po potpuno izmišljenoj osnovi stekli tu krasnu povlasticu, sretnemo ih gdjekad u kafiću u prizemlju.
Mi dođemo na piće poslije radnog vremena, nakon što smo osam ili deset sati rintali u uredu, skladištu, učionici, ordinaciji ili kuhinji, kao prebijeni od raznošenja gableca po restoranskoj sali ili slaganja kutija u samoposluživanju, prašnjavi i znojni dovučemo se s gradilišta i iz radionica, a tamo, za šankom nas dočeka lažljiva propalica, koja je od jutra na pelinkovcima i nešto pijano trkelja o četnicima i izdaji i kako njega zbog nečega nitko ne cijeni.
Više od šezdeset tisuća osoba u ovoj zemlji početkom mjeseca prima mirovinu ratnog vojnog invalida, a svi znamo, nego se pravimo da nemamo pojma, da je možda tek trećina to zaista časno zaslužila. Pristajemo na tu laž, živimo kraj nje i možda samo ponekad nešto nerazumljivo promrsimo kroz zube, kad onaj za šankom postane osobito bezobrazan i krene nas ispitivati gdje smo bili dok je on za domovinu na fronti obolio od upale srednjeg uha. Opsujemo tada u pola glasa i njega i Jadranku Kosor, koja mu je dala penziju, i posramljeno odemo, jer se ne želimo svađati s idiotom.
Ali, ima trenutaka kada tu laž valja glasno i bez uvijanja kazati. Ministrica branitelja napravila je svinjariju. Desetke tisuća tjelesno i umno sasvim zdravih, radno sposobnih muškaraca poslala je u penziju i unesrećila i njih i nas. Njih da potonu u gorčini i ovisnosti o alkoholu i sportskom klađenju, a nas da ih do kraja života hranimo i oblačimo i plaćamo im kockarske dugove.

Sramotni popis
Osim toga, ta neodgovorna žena za svog je mandata, iz kukavičluka, lijenosti i nesposobnosti, dopustila da broj branitelja naraste do fantastične brojke od pola milijuna osoba. Njihov je popis učinila potpuno neupotrebljivim, sramotnim dokumentom i naposljetku ga, da sakrije svoj zločin, proglasila službenom tajnom. Slaboumnom benevolencijom u priznavanju statusa branitelja kojekakvim budalama, ministarskim vozačima, saborskim ćatama, tajnicama i čistačicama u državnim ustanovama, Kosor je od sudjelovanja u ratu učinila predmet stida i nelagode i potpuno obezvrijedila hrabrost i žrtvu onih sjajnih ljudi koji su se stvarno borili za domovinu.

Nije nama kriva panika na Wall Streetu
Jadranka Kosor nije jedina, ali je bila vjerojatno najizrazitiji predstavnik hadezeovske politike nerazumnog pretvaranja radno aktivnog u radno pasivno stanovništvo, kupovanja socijalnog mira proizvodnjom budžetskih parazita. Zajedno s kancerogenim bujanjem državnih službi i stotinama jedinica lokalne samouprave, u kojima je svaki provincijski moćnik zaposlio retardiranog zeta da mu nešto fotokopira, šezdeset tisuća ratnih vojnih invalida i pola milijuna branitelja natovarili su na zemlju takav teret da ga ni mnogo ozbiljnija ekonomija ne bi mogla povući.

 

Nije se uistinu trebala dogoditi globalna gospodarska kriza da Hrvatska zaglavi s nenadoknadivim manjkom u državnoj blagajni. Budimo iskreni, sami smo sebi krivi. Nema nam isprike u panici na Wall Streetu i slomu njemačke automobilske industrije. Trošeći pare koje nemamo, jednostavno je bilo neminovno da jednom odemo u vražju mater.
Sve ovo valja glasno i bez uvijanja kazati ovih dana kada je Jadranka Kosor bizarnim slučajem postala predsjednica Vlade Republike Hrvatske, a neki optimisti i naivčine zbog nekog zagonetnog razloga vjeruju da bi ona stvarno mogla učiniti nešto da nas izvuče iz govana.
Nema za to doista ni jednog valjanog argumenta. Dapače, otkud im uopće zamisao da bi osoba koja je šest godina činila štetu odjednom mogla početi praviti nekakvu korist?

Otvorite imenik i spustite prst
“Selo gori, a baba se češlja”, reče mi prije neki dan jedan čitatelj, a ja se ne bih mogao dosjetiti točnijem opisu djelovanja novoimenovane premijerke. Ničega pametnog i učinkovitog ona se nije dosjetila i ne pokazuje ni trun namjere da učini ma i jedan jedini ozbiljan rez u javnoj potrošnji. Sve što je uspjela učiniti je još jedan stari, otrcani trik da novim porezom oduzme još koju stotinu iz džepova zaposlenih blesana, koji nisu imali snalažljivosti ili sreće da iskemijaju sedam hiljada kuna penzije ratnog vojnog invalida.
Ne znam za vas, ali meni je već nekako dosta te užasne gospođe. Šest godina poslije njezina trijumfalnog pojavljivanja u vrhu vlasti, kada je svečano dala umjetnu nogu onom invalidu, došlo je nekako vrijeme da netko da nogu Jadranki Kosor.
Možda vam se sada učini da navijam za prijevremene izbore, ali uopće nije tako. Čak nam i ne trebaju izbori da nađemo nekoga boljega od nje.
Dosta je uzeti telefonski imenik. Imate možda telefonski imenik uza se, bilo koje mrežno područje? Nasumce ga otvorite, zatvorite oči i spustite prst na stranicu. Koga god ste pogodili, bio bi, uvjeren sam, prihvatljivije rješenje na čelu države.

Ante Tomić

Izvor: www.jutarnji.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here