Seosko – zdravstveni turizam

slavko-dropuljicINICIJATIVE: IMOTSKI PODUZETNIK SLAVKO DROPULJIĆ ZA SEOSKO-ZDRAVSTVENI TURIZAM
LJEČILIŠTE OD ZRAKA I TRAVA

Imotsku javnost intrigira ideja da se počne s obnovom napuštenih sela koja su pravi raj za plućne bolesnike — Podršku daje i dr. Rozalin Zdilar, specijalist za plućne bolesti

{sidebar id=4}Hoće li se uistinu originalna ideja imotskog poduzetnika Slavka Dropuljića, da se počne s obnovom starih i već 30 i više godina napuštenih sela sjeverozapadnog dijela općine Imotski i Proložac, te da se oni i njihovo oduvijek ekološki čisto okružje s ljekovitim travama i zdravom mliječnom hranom ponude plućnim bolesnicima i tako oživi jedna vrsta seosko-zdravstvenog turizma, pasti na plodno tlo, neobično intrigira imotsku javnost.
— Ja sam također dijete tih krajeva, a zbog teških uvjeta života bez vode, električne energije i loših prometnica ljudi su se iz tih sela, posebno Medvidovića, Mršića, Milardovića, Dropuljića i Maršića, spuštali prema polju ostavljajući svoje vjekovne kamene domove zubu vremena. Ostavljali su također i čisto okružje jer na tim prostorima od 700 m nadmorske visine, gdje se miješaju sredozemna i kontinentalna klima i gdje su se stoljećima brale ljekovite trave, pravi je raj za plućne bolesnike, veli nam Slavko Dropuljić.
U kontaktima s nekim svojim istomišljenicima ponudit ćemo ljudima da obnove svoje kuće, da traže pogodne kredite od države i banaka te da se dobrom marketinškom obradom ide na ostvarenje ove ideje.
Što o Dropuljićevim razmišljanjima misle mještani u tim zaseocima, a što stručnjaci, ubrzo smo našli pravi odgovor. Napuštena sela Medvidovići, Milardovići i Mršići zjape avetinjski prazno, tek je u Milardovićima jedna kuća lijepo obnovljena.
Mila Maršić, 75-godišnja starica, jedna je od onih koji neće napustiti rodno ognjište.
— A gdje bi mi bilo bolje? — veli Mila. — Ovdje je zrak kao lijek, zdrava i čista hrana, mlijeko i mliječni proizvodi, domaće ljekovite trave iva, kadulja i ostale. Ja ne pamtim, a ni moji stariji da je itko ovdje obolio na plućima. A zato da nam se dođu ovdje liječiti, pa neka dođu i mi bi imali zašto i uzgajati krave i brati trave.
— Ideja je više nego originalna i ja je zdušno podržavam — veli nam dr. Rozalin Zdilar, specijalist za plućne bolesti, stručnjak koji je praktički cijeli radni vijek proveo u Imotskom. U mojoj 35-godišnjoj praksi s plućnim bolesnicima mogu kazati da sam upravo s tih područja imao gotovo zanemariv broj bolesnika, a mislim da bi se jedna takva ideja mogla i te kako isplatiti.

Braco Ćosić


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here