tin ujevic serijaHrvatska radiotelevizja (HRT) počinje u Splitu snimanje drugoga dijela biografske igrano-dokumentarne serije ‘Tin – 30 godina putovanja’. Riječ je o projektu koji je u cijelosti u produkciji HRT-a te se priprema u povodu obilježavanja 60. godišnjice njegove smrti, a dosad snimljeni kadrovi s autentičnim kostimima i scenografijom vjerno dočaravaju Zagreb od prije stotinjak godina, u vrijeme kad je u njemu živio i stvarao mladi Tin Ujević.

U Splitu se snima u hotelu Bellevue, a valja vozačima skrenuti pažnju da je zbog toga dobar dio parkirališnih mjesta na Šperunu zauzet.

Serija će prikazati i politički aspekt Tinova života, od vremena kad je bio idealist i slavenofil te zagovornik ujedinjenja južnoslavenskih naroda do njegova razočaranja politikom, koje je prema nekim tumačenjima dovelo do njegova prosvjednoga odabira boemskoga načina života.

Redatelj je serije Davor Žmegač, koji je izjavio kako se snimanje odvija u nekoliko faza, a nastavit će se i tijekom sljedeće godine.

– Na rasporedu je snimanja trenutačno interijer, a nagodinu ćemo snimati po svim gradovima u kojima je Tin živio: u Zagrebu, Vrgorcu, u kojemu se rodio, Imotskome, Makarskoj, Splitu, Sarajevu, Beogradu i Parizu – dodao je.

‘Tin – 30 godina putovanja’ priča je o Tinu pjesniku, ali i o epohi koja je ostavila traga ne samo u književnome, nego i u širemu društveno-političkom nasljeđu. Prateći životni put velikoga pjesnika u seriji, pratimo i uzbudljivu turbulentnu povijest Europe, Hrvatske i okružja kojemu pripadamo, a čije posljedice i danas ćutimo. Riječ je o raspadu Austro-Ugarske, razdoblju prije Prvoga svjetskoga rata, životu za vrijeme Drugoga svjetskog rata u Zagrebu te stradanju nakon toga rata pod komunističkim režimom. Svaka će od epizoda trajati oko 40 minuta, a gledatelji Hrvatske televizije na svojim će malim ekranima seriju moći gledati sljedeće godine.

izvor:Dalmatinskiportal.hr