Sick Swing Orchestra 02.jpgSWING U NOVOM PAKIRANJU
Niti jedan svijet ne može bez Imoćanina pa tako, eto,  niti svijet swing glazbe.

Možda će se zaljubljenici dobre stare glazbe koji su imali sreću poslušati glazbenu skupinu SICK SWING ORCHESTRA na večeri grada Imotskog 2004. g. ispred stare općine sjetiti o kome je riječ. Gradskim strukturama zaduženim za kulturu ime ove skupine ne znači ništa jer nisu znali prepoznati kvalitetu, a na štetu svih onih koji su uskraćeni užitka swinganja.

Imoćanin Ante Žužul JABUKA, frontman skupine, iznenađen postupkom Imoćana zbog kojih je ponovni koncert u Imotskom izostao, nije mogao sakriti svoju razočaranost.

– Ne mogu razumjeti neke postupke kod pojedinih ljudi, valjda zato jer nisu zaslužili niti da razmišljamo o njima. Glazba je za one koji ju razumiju i vole, a ne za one kojima je ona tek poštapalica za posao. Imali smo želju nastupiti, kako ja tako i sve moje kolege, čak samo za putne troškove i smještaj, prvenstveno zato što nam se Imotski svojim ambijentom činio idealnim za svirku, rekao je Jabuka.

Imao sam sreću odslušati i odgledati koncert SICK SWING ORCHESTRA-e u auli Kneževa dvora uSick Swing Orchestra 01.jpg Dubrovniku, kojemu je svjedočilo i dvjestotinjak stranih gostiju. Kažem odslušati i odgledati, jer koliko god da su momci razigrani u muziciranju, još toliko sve obogaćuje njihov vizualni nastup. Sam prostor, koji je primjeren drugim glazbenim vrstama poput, primjerice, dalmatinskim klapama ili komornim koncertima, na iznenađenje prisutnih ljubio je razigrane umjetnike swinga i njihov zvuk. Veseli ritam nagonio je prisutne na ples i pjevanje.

Prvijenac album BOLESNO, BOLESNO koji je SSO ovih dana pustio u prodaju, pravo je ogledalo duhovitosti vesele skupine koja plijeni svojom zabavnošću u svakom segmentu. U nekima od pjesama ukomponirani su zvuci i riječi imotskoga kraja koji su jedna od inspiracija Ante Žužula Jabuke. Pjesma Baltazar očitava jednostavan pristup na samu osobnost čovjeka koja je takva kakva je – nekad ružna, nekad lijepa. Album predstavlja sjedinjenje treperavosti zvuka s tekstovima koji nagone na slušanje.

SICK SWING ORCHESTRA osnovan je 1999. godine na ideju dvojice članova nekadašnjeg punk benda Srž Ante Žužula i Krešimira Tomića. Dolaskom u grupu akademskog klarinetiste Berislava Gavranića svirka je dobila jazz prizvuk. Na današnjim koncertima SSO zna se na bini naći i po 12 glazbenika, čime se svaki novi koncert obogati i tako izbjegava jednoličnost. Pošto su i započeli svirkom u Zagrebu, u njemu najviše i nastupaju. Također, česti su gosti Istre, Varaždina i Dubrovnika.

Sick Swing Orchestra 03.jpg

Članovi SICK SWING ORCHESTRA-e su: vokal – Ante Žužul Jabuka, gitara i bendžo –  Krešimir Tomić, piano – Josip Tocilj, violina – Rista Ibrić (član nekadašnje Plave Trave Zaborava), klarinet – Berislav Gavranić, trombon – Mario Šincek (član Zagrebačke filharmonije), kontrabas – Mario Žuvela, bubnjevi – Miroslav Lehpamer, saksofon – Dinko Stipančev i truba – Toni Geček (Big band orkestar HRT-a).

Augustin AGO Kujundžić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here