Skandal u Imotskom: Grad uzeo 13 stažista, pa im rekli da ne moraju raditi

posao imotskiNije trebalo dugo čekati da netko “vispren” zloupotrijebi ideju o “stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog staža”, odnosno “stažiranju za 1600 kuna”. Kako smo neslužbeno doznali, jedna od prvih takvih situacija, barem prema dosadašnjim spoznajama, dogodila se u Imotskom, a otkrivena je zahvaljujući anonimnoj telefonskoj predstavci nekih od stažista uključenih u priču, ali i zbog traljavog postupanja tamošnjih činovnika.

Bit priče je u tome da je Grad Imotski u rujnu raspisao natječaj za program stručnog osposobljavanja na kojem je stažiranje odobreno za 13 mladih ljudi, ali im je navodno rečeno da slobodno mogu ostati kući i “trgati grožđe”, a da će im novac redovito stizati i da će im mirovinski staž biti uplaćen. Naravno, svi su pristali na takvu ponudu, no nakon što je nepoznat netko 2. listopada nazvao Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i otkrio “igru”, žurna kontrola potvrdila je navode iz prijave.

Kronologija slučaja

Suha kronologija govori kako je 22. kolovoza splitski Područni ured HZZ-a zaprimio zahtjev Grada Imotskog za “stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa”, a nakon što je provjerom utvrđeno da 13 osoba ispunjava uvjete za “stažiranje”, od Središnjeg ureda HZZ-a zatražena je suglasnost. Nakon dva dana stigla je suglasnost iz Zagreba za potpisivanje ugovora s navedenih 13 osoba, pa je iz Splita u Imotski upućena pozitivna ocjena zahtjeva.

Daljnjim postupkom riješene su stvari vezane uz mirovinske doprinose izabranih osoba i 14. rujna iz splitskog su HZZ-a Gradu Imotskom upućeni na potpisivanje ugovori između HZZ-a i Grada Imotskog, te između HZZ-a i polaznika stručnog osposobljavanja, uz napomenu da su ih dužni vratiti potpisane u roku od osam dana.

Budući da potpisani ugovori nisu vraćeni u Split do početka listopada, pa i nakon što se nekoliko puta telefonski pokušalo utvrditi u čemu je problem, 2. listopada splitski Područni ured HZZ-a zaprimio je anonimnu telefonsku predstavku u kojoj je rečeno da izabrani stažisti uopće ne dolaze na posao.

U imotsku gradsku upravu odmah je upućena kontrola, pa je 4. listopada voditeljica HZZ-ova Odsjeka aktivne politike zapošljavanja s još troje djelatnica otišla u Imotski, gdje se sastala s gradonačelnikom Antom Đuzelom i tajnikom Grada Ivom Šućurom.

Stižu inspektori rada?

Tada su utvrdili da ni jedan od predviđenih polaznika stručnog osposobljavanja nije na radnome mjestu, odnosno na radnom zadatku, a obrazloženje nadležnih glasilo je da se taj dan − blagdan. Na upit inspekcije je li taj dan predviđen kao neradni dan, gradonačelnik je odgovorio, kako će drukčije, negativno.

Zatraženo je i objašnjenje zbog čega do 4. listopada nisu potpisani i vraćeni ugovori od Grada i polaznika, upućeni još 14. rujna, ali na taj upit nije bilo odgovora. Od 4. do 8. listopada u više su navrata iz splitskoga HZZ-a pokušali telefonski stupiti u kontakt s polaznicima stručnog osposobljavanja na njihovim radnim mjestima, ali to im nije uspjelo, a rečeno im je da su “radnici trenutačno u drugim uredima”, da “trenutačno nisu tu” i slično.

HZZ-ov je stručni tim, uz konzultaciju sa Središnjim uredom, potom donio odluku o povlačenju suglasnosti za provođenje navedene mjere u Gradu Imotskom i s izabranim kandidatima. Gradska uprava tada je od HZZ-a zatražila da povuče svoju odluku, ali to im nije prihvaćeno, pa je 19. listopada upućen dopis u kojem se potvrđuje odluka sukladno kojoj HZZ nema financijskih obveza prema Gradu Imotskom i polaznicima stručnog osposobljavanja. Uslijedilo je još nekoliko dodatnih pokušaja telefonskih uvjeravanja od predstavnika Grada, ali ponovno bez uspjeha.

Posljedica cijele priče jest da će 13 mladih ljudi ostati bez mogućnosti koliko-toliko plaćenog stručnog usavršavanja, a HZZ će vrlo vjerojatno zatražiti nadzor inspektora rada, a možda i reakciju Državnog odvjetništva jer je oštećen državni proračun.

Piše: FRENKI LAUŠIĆ

Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here