Sloboda i odgovornost

Već devetnaest godina Republika Hrvatska je slobodna, a slobodni smo i mi koji živimo u njoj. Povijesni put do hrvatske slobode bio je (pre)dugačak i (pre)pun smrtno stradalih i drugačijih žrtava. No, jesmo li svjesni sami sebe, svoje slobode i žrtava koje su u nju uložene?

U hrvatskoj javnosti se otvaraju mnogobrojni problemi. O njima se govori na političkoj, društvenoj, medijskoj i pravosudnoj razini. Propituju se uzroci i posljedice problema, nepravilnosti i žrtava, te se čak postavlja pitanje odgovornosti za njih. Na koncu se najčešće sve završava na upornom održavanju stereotipa kako se ne zna ni koja je institucija ili sustav odgovoran, niti se zna tko su odgovorne osobe.

Opravdano se može zaključiti kako odgovornost predstavlja vrijednost, stav i ponašanje kojeg ponajviše i na svekolike načine nedostaje u Hrvatskoj. Gotovo svi bježe od suočavanja s odgovornosti, čak i oni koji su u Hrvatskoj obvezni i plaćeni utvrđivati odgovornost na pravnoj i moralnoj razini. Stoga se može reći kako proizlazi da u Hrvatskoj gotovo nitko nije za ništa odgovoran.

Međutim, takvo stanje u društvu otkriva i naličje. Naime, kad nitko nije odgovoran, to istovremeno znači da su svi odgovorni. Pa, jesmo li toga svjesni i prihvaćamo li tu svoju najširu osobnu odgovornost za sve za što se predviđa odgovornost?

Ako uspoređujemo Hrvatsku sa zapadnim svijetom, u kojem usput kazano živi i nekoliko milijuna hrvatskih iseljenika, onda je posve drugačija situacija glede odgovornosti. Razrađeni su pojmovi, procedure i institucije utvrđivanja odgovornosti. Tako se u zapadnom svijetu točno i obvezno utvrđuje odgovornost. Zato se tamo točno i zna tko je za što odgovoran, te stoga nisu svi odgovorni za sve.

Odakle tolika razlika između Hrvatske i zapadnog svijeta. Razlika zasigurno nije rasno-biološki utemeljena, kao što ona nije ni rezultat prostorne i civilizacijske udaljenosti između Hrvatske i zapadnog svijeta. Podrijetlo te sadašnje goleme razlike može se prvenstveno tražiti u različitim nedavnim prethodnim iskustvima.

Komunizam je u Hrvatskoj ubijao nevine ljude, a živima je oduzeo slobodu. Sloboda i odgovornost su dva izuzetno bliska pojma; u društvenom, povijesnom pravnom, političkom, vjerskom i svakom drugom smislu. Onaj tko nije slobodan zbiljski, ne može odlučivati, pa ima i opravdanje za neodgovornost.

Međutim, mi smo svoju slobodu stekli i obranili 1991. godine, pa nakon toga više nemamo pravo biti neodgovorni. A ipak nastavljamo biti neodgovorni, jer dopuštamo da u institucijama hrvatskog društva i države opstaje i snaži neodgovornost. Neodgovornost je u konačnici uvijek pojedinačna.

Mi, svaki građanin pojedinačno, svojom slobodnom voljom biramo, te tako odlučujemo tko će biti u našim institucijama: hoće li to biti odgovorne ili neodgovorne osobe.

Sloboda izbora znači imati odgovornost. Budimo dorasli toj odgovornosti, jer o njoj ovisi naša sadašnja i buduća sloboda. Tek na taj način ćemo se u punoj mjeri suočiti s našom prošlosti, i svim žrtvama napokon dati smisao i pokoj vječni. Jer oni su dali svoje živote, da bismo mi mogli biti slobodni.

Prof.dr.sc. Josip Jurčević

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here