Slučaj sportske dvorane u Imotskom

SLUČAJ SPORTSKE DVORANE U IMOTSKOM:
RADOVI ZAPOČETI PRIJE ČETIRI GODINE NIKAKO DA SE NASTAVE

GRAÐEVINARI UTROŠILI
VIŠE MATERIJALA
NEGO JE PLAĆENO?

IMOTSKI – U državnom proračunu za tu namjenu je ove godine predviđeno milijun i pol kuna, kaže saborski zastupnik Ante Grabovac — Voditelj Županijskog ureda za prosvjetu i sport kaže da Imoćani sve to shvaćaju kao osvetu nove vlasti — Iz splitske tvrtke Spliting, izvođača radova, stižu glasovi da je u dvoranu utrošeno više materijala nego je plaćeno

Miroslav BudimirPiše: Braco ĆOSIĆ


Ne mogu govoriti koliko je i kakvog materijala ugrađeno u gradnju sportske dvorane u Imotskom, već samo mogu ustvrditi da je u državnom proračunu za ovu godinu predviđeno za tu namjenu milijun i pol kuna, jer sam osobno napisao zahtjev Ministarstvu prosvjete i sporta. Zbog toga se uistinu čudim što radovi na tom značajnom projektu još nisu krenuli i konačno stoga dvorana još nije završena — izjavio je saborski zastupnik Ante Grabovac priupitan o sudbini imotskog "sportskog Obrovca", čija je izgradnja započela još 1996. godine, te su nakon nekoliko preinaka samog projekta radovi nekoliko puta započinjali, da bi se sada konačno i obustavili.
Ono što je najtragičnije u cijeloj toj priči u vezi s imotskom sportskom dvoranom jest činjenica što se trenutačno u njezinoj unutrašnjosti, mogu naći na stotine kilograma raznog otpada, drogeraških rekvizita, a i novo pročelje, vrata, prozori već su došli na udar imotske svakodnevice, te su, na žalost, razbijeni i devastirani.
Samo nekoliko desetaka metara od dvorane, stotine učenika imotskih srednjih škola nastavu tjelesnog odgoja održavaju na neadekvatnim vanjskim terenima, izloženi kiši i studeni.

Osveta nove vlasti

Ante Grabovac{sidebar id=4}Što je, zapravo, s nastavkom radova na dvorani? Na to pitanje u Imotskom je gotovo nemoguće naći pravi odgovor na pravome mjestu, a to je, po nama, svakako Županijski ured za prosvjetu i sport. Voditelj ureda prof. Miroslav Budimir samo je slegnuo ramenima, te nam predočio pisani podnesak Skupštine Splitsko-dalmatinske županije gdje on kao vijećnik traži od ministra Vladimira Strugara odgovor na pitanje što se događa s radovima na zgradi stare imotske gimnazije i imotske sportske dvorane. Imoćani, veli Budimir, shvaćaju to kao osvetu nove vlasti jer njihovim dolaskom svi su radovi prekinuti. Je li to zbog nedostatka novca ili nečeg drugoga — pita vijećnik Budimir, te ima li kakve mogućnosti da se radovi nastave i kada se to može očekivati?
I sada, tko više može biti pametan u svemu tome? Dok se zastupnik Grabovac čudi zašto radovi još nisu započeli, te konačno zašto dvorana nije i gotova, dotle se voditelj Županijskog ureda za prosvjetu i sport obraća ovakvim pitanjima resornom ministru. Radove na dvorani izvodi poduzeće Spliting iz Splita. Prema nepotvrđenim podacima iz te građevinske tvrtke, javljaju da su tih milijun i pol kuna već potrošeni jer je izvođač ugradio više materijala u dvoranu nego što mu je bilo plaćeno. Te zle slutnje dao je nekako naslutiti i ravnatelj imotske gimnazije prof. Mate Kutleša koji iskreno žali što njegovi učenici, pa i građani Imotskog nemaju niti metra zatvorenoga sportskog prostora na usluzi.

Oči uprte prema Zagrebu

Sportska dvorana u ImotskomProf. Kutleša kaže:
— Slutim upravo to što sam i ja čuo, da je izvođač već utrošio taj novac, te da ćemo i ove godine ostati bez dvorane.
A što to znači za grad Imotski, ne treba ni govoriti. Dobro zaglibljeni u socijalnom i gospodarskom blatu, njihove oči uprte su ponovno prema Zagrebu, neće li kojim slučajem u proračunu za 2001. godinu kapnuti koja kuna da se konačno završi sportska dvorana za koju je nekadašnja ministrica prosvjete i sporta Ljiljana Vokić na prigodnom otvaranju početka radova kazala da će hrvatska država pod vodstvom HDZ-a dvoranu predati imotskoj mladeži već sljedeće godine (1997./98.).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here