Modro jezero danas pod ledom – pogledajte i fotografiju staru 70 godina

Zaleđeno Modro jezero 9.1.1947. godine
Zaleđeno Modro jezero 9.1.1947. godine | Foto: Jagulova obiteljska arhiva

Da su temperature posljednjih dana u samom gradu Imotskom ekstremno niske, posebno po noći i pred zoru, i do minus 15 stupnjeva, svjedoči i još jedan fenomen.

U četvrtak je na vodi Modrog jezera osvanuo led i to pet šest metara od ruba obale, debeo nekoliko centimetara. Dobri poznavatelji prilika u tom prirodnom fenomenu i nisu mnogo iznenađeni tom pojavom. 

Čekao se samo prestanak bure, jer je i visina vode, negdje između 10 i 12 metara uz niske temperature koje s pri dnu jezera i do nekoliko stupnjeva niže nego u samom gradu, idealni za smrzavanje. Imotsko Modro jezero smrznulo se i 1999. godine, no tada je ledena kora bila debela dvadesetak i više centimetara.  Odvažni Imoćani tada su na ledu zaigrali i mali nogomet.

Ipak, tvrde prognozeri, ukoliko ne bude vjetra i pomicanja vodene površine uz ovako niske temperature, ledena kora mogla bi biti još deblja.

Modro jezero smrznuto i prije 70 godina

Smrznuto Modro jezero fotografirano je i 9. siječnja 1947. godine, prije 70 godina, kada je Imotski baš poput ovih dana bio zahvaćen hladnim valom.

Izvor: Slobodna Dalmacija i Jagul wine cellar