Solin i Imotski izdvajaju se iz 10. izborne jedinice

HDZ-ovi najtrofejniji ljudi – nerazdvojni stranački borci za istu stvar – više neće ratovati zajedno!

Naime, prema novome kroju izbornih jedinica o kojemu je suglasnost postiglo Predsjedništvo HDZ-a Božidar Kalmeta i Darko Milinović razdvojit će se, skupa sa svojim stranačkim vojskama, na dvije međusobno udaljene izborne fronte.
Božidar Kalmeta i Darko Milinović Deveta izborna jedinica kao najsnažnija izborna utvrda vladajuće stranke (osvajali su 10 od ukupno 14 tamošnjih mandata) više neće postojati u dosadašnjem obliku.

Kalmeta će ostati u poznatom okruženju, sa zadarsko-šibenskim hadezeovskim snagama, dok će Darko Milinović s ličkim sudrugovima na liste u 7. izbornu jedinicu, gdje će mu društvo praviti Šukerovi hadezeovci iz Velike Gorice, te oni iz Gorskog kotara, iz Primorja i s Kvarnera.

Sedma  jedinica, prema novom prijedlogu, prostire se od predgrađa Zagreba na sjeveroistoku, pa sve do kvarnerskih otoka na jugozapadu i obuhvaća cijelu Ličko-senjsku županiju. Tako će, ukoliko prijedlog prihvati koalicija i on prođe u Saboru, u istoj izbornoj jedinici biti i Velika Gorica i otok Rab.

Prema nacrtu novog izbornog zakona koji je izradio ministar uprave Davorin Mlakar, i dio Sisačko-moslavačke županije planira se prebaciti iz šeste u drugu izbornu jedinicu. Tumači se kako se time ide na ruku HSS-u koji je najjači u drugoj jedinici.

HSS-ova Marijana Petir popularna je, primjerice, u Sisačkoj županiji, pa će se spriječiti da se njezini glasovi u šestoj jedinici utope i propadnu.

Iako je prema prvim informacijama koje su o novoj izbornoj mapi Republike Hrvatske procurile iz HDZ-a 10. izborna jedinica trebala ostati netaknuta, naknadno se proširila vijest da će i splitsko-dubrovačka izborna zona biti obuhvaćena skorim promjenama.

Prema neslužbenim izvorima, iz 10. izborne jedinice trebali bi biti izdvojeni Solin i Imotski s pripadajućim naseljima i pripojeni 9. izbornoj jedinici. Time bi se istoj kompenzirao gubitak Like, a birači u Solinu i Imotskome sutra će umjesto Branka Bačića, Arsena Bauka ili Marina Jurjevića na izbornim listićima morati zaokruživati između Božidara Kalmete, Ante Kulušića ili Ingrid Antičević Marinović, koji se tamo tradicionalno kandidiraju.

Premda nije riječ o novoj teritorijalnoj podjeli u smislu državno-pravnog ustroja, izmjene deset godina starih izbornih navika u stanovništvu će sigurno prouzročiti mnoge otpore i teškoće.

Osim građanima, izmjene izbornih lista novine će unijeti i u živote mnogih političara, koji će se za mjesto na stranačkim listama ubuduće morati tući u novom i nepoznatom okruženju.
                                         
Ništa se, po svemu sudeći, neće mijenjati u dvije slavonske jedinice. Za obznanu detalja čeka se da prijedlog u toku tjedna potvrde i koalicijski partneri.

Promjene su formalno motivirane usklađivanjem vrijednosti glasova svih birača u Republici Hrvatskoj, prema preporuci Ustavnoga suda. 

davor krile, foto: arhiv cropix

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here