Njemačka kancelarka Angela Merkel je, kako se čini, sporazumom o migrantima u Bruxellesu za sada zadovoljila njene bavarske koalicijske partnere i osigurala privremeni predah svojoj vladi od pritisaka.

Sporazum koji su u ranim jutarnjim satima u petak postigli čelnici EU-a pomogao je njemačkoj kancelarki čija je vlada dovedena na rub sloma zahtjevima koalicijskog partnera, bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) za oštrijom imigrantskom politikom.

Prvi znakovi pokazuju da je sporazum, koji je čak i Merkel ocijenila više kao nacrt nego kao iskorak, konzeratvivni CSU nevoljko prihvatio.

Iako niti jedan od njena dva glavna protivnika, čelnik CSU-a i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer i bavarski premijer Markus Soeder, nisu odmah u petak ujutro bili spremni prihvatiti sporazum, pozdravili su ga drugi viši stranački dužnsonici.

“Nešto se u Europi pokrenulo u ispravnom pravcu”, rekao je zastupnik Hans Michelbach, napomenuvši da njegova stranka želi surađivati s kancelarkinim demokršćanima. “Savez s CDU-om ima apsolutni prititet”, rekao je televiziji ARD.

Seehofer  i Merkel bi trebali raspraviti ishod EU summita u Bruxellesu prije sastanka čelnika CSU-a u nedjelju na kojem će ta stranka donijeti konačnu odluku o prihvaćanju dogovora iz Bruxellesa i odustajanju od prijetnje strožim režimom na bavarskim granicama. 

Ako će CSU ispuniti prijetnju da će na granici odbijati migrante koji su već registrirani u drugim članicama EU-a Merkel bi vjerojatno bila primorana smijeniti Seehofera s mjesta ministra unutarnjh poslova što bi izazvalo gotovo siguran pad tri mjeseca stare njemačke vlade. 

Čelnici 28 država članica EU-a postigli su u petak u ranim jutarnjim satima nakon gotovo cjelonoćne rasprave kompromis oko pitanja migracija, dogovorivši uspostavu zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU-a.

Postignuti kompromis ne uključuje dogovor oko sustava azila, o čemu nema suglasnosti među članicama EU-a, ali predstavlja ključni, iako nepotpuni odgovor na pitanje koje u ovom trenutku najviše dijeli Europsku uniju.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here