Službenici Gradskoga vijeća Grada Imotskog objavili su polugodišnju statistiku aktivnosti vijećnika. Sami pogled na tablicu zorno prikazuje stanje – oporba jako aktivna, vladajuće predvodi Mirko Perkušić.

U raspravama su najaktivniji oporbeni vijećnici Ivan Livajić (MI za IM) te Nediljko Škeva i Mario Milas s liste Ivice Kukavice koji su imali po 12 rasprava. Slijede Mirko Perkušić (HDZ) 11 rasprava, Maja Vican 8 rasprava, Perica Tucak (HDZ) 4 rasprave, Ante Kukavica (lista Ivice Kukavice), Branislav Škeva (HSS) i Mladen Majić (HDZ) po 3 rasprave, Marina Perković Šantar (lista Ivice Kukavice) 2 rasprave i na kraju Bruno Rebić (lista Ivice Kukavice) 1 rasprava.

Za raspravu se niti jednom nisu javili vladajući vijećnici: Jurica Jažić, Bože Juroš, Mate Medvidović, Damljan Vujčić i Mijo Zakarija, a od oporbenih samo Dražan Bilopavlović iz MI za IM.

Prije sjednice Gradskoga vijeća ove godine uveden aktualni sat

Od ove godine novost u radu Vijeća je aktualni sat na kojem vijećnici postavljaju pitanja izvršnoj vlasti, odnosno gradonačelniku i pročelnicima. Svakako pozitivna promjena, no pokazala se manjkavom već na prvim sjednicama. Pravila kažu da bi se za pitanja trebalo prijaviti prije sjednice, a redoslijed postavljanja pitanja određen je prema redoslijedu zaprimanja pitanja. Tako su na jednoj sjednici pitanja postavljali samo oporbeni vijećnici Ivice Kukavice, istom mjerom uzvratili su nakon toga HDZ-ovci pa se taj sustav pokazao potpuno promašenim.

No ipak pogledat ćemo i statistiku aktualnog sata koja kaže sljedeće: Maja Vican – 7, Mario Milas i Bruno Rebić 6, Nediljko Škeva 5, Marina Perković Šantar 3, Mladen Majić, Mijo Zakarija, Ivan Livajić, Mate Medvidović, Ante Kukavica 2 pitanja, Jurica Jažić, Bože Juroš, Mirko Perkušić, Branislav Škeva, Damljan Vujčić postavili su po 1 pitanje.

Niti jednom se nisu oglasili Dražan Bilopavlović (MI za IM) i Perica Tucak (HDZ). Doduše, potonji je predsjednik Vijeća i vodi sjednicu pa je to i razumljivo.

Nazočnost sjednicama Vijeća

Nazočnost na sjednicama vijeća je bila izvrsna. To možemo povezati s tijesnom većinom koju imaju vladajući pa im je jako bitno da se nitko od njihovih vijećnika “ne prehladi”. Obična upala pluća bi zaljuljala političko “more”, a valovi bi bili zanimljivi za promatranje. Šalu na stranu, idemo pogledati prisutnost vijećnika.

Prisutni svi osim Dražana Bilopavlovića iz MI za IM

Na svim sjednicama Gradskoga vijeća prisutni su bili svi vijećnici osim Dražana Bilopavlovića (MI za IM) koji je došao na 3 sjednice od 5. Ne ulazeći u opravdanost razloga, naglasit ćemo da se MI za IM-ovac nije pojavio na najvažnijoj sjednici, onoj na kojoj se izglasavao proračun.

Ovime je priskrbio svojoj stranci titulu najgore stranke u Vijeću, iako je njegov kolega Ivan Livajić po zalaganju u samom vrhu. Neslužbeno doznajemo kako će početkom 2018. godine Bilopavlovića zamjeniti Josip Glavaš koji je imao najzanimljiviju kampanju. Ako ništa, očekujemo zanimljive nastupe i u Vijeću.

Zaključak

Vladajući istaknuli Perkušića koji je najaktivniji, ostali šute ili se rijetko javljaju. Oporba aktivna, što je za svaku pohvalu.

Ne zaboravite da su vijećnici izaslanici naroda pa se pitamo koga zastupaju oni koji samo šute?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here