Od 15 trenutno otvorenih natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja RH, četiri se odnose na mjeru 8 kojom se podupiru ulaganja u šumarstvo od 50 do 100 posto ukupno prihvatljivih troškova, od pet tisuća eura do čak milijun eura, ovisno o podmjeri i tipu operacije, priopćili su iz Ministarstva.

Europska sredstva se tako mogu dobiti za poboljšanje otpornosti šumskih ekosustava te uspostavu i uređenje poučnih staza i vidikovaca, zatim za modernizaciju tehnologija, strojeva i alata u šumsko-uzgojnim radovima te u predindustrijskoj preradi drva.

Iz Ministarstva napominju da sredstva iz mjere 8 mogu dobiti šumoposjednici i njihova udruženja, obrti, mikro, mala i srednja poduzeća, trgovačka društva koja gospodare šumama i šumskim zemljištima u Hrvatskoj, udruge civilnog društva čije je područje djelovanja usmjereno na zaštitu okoliša i prirode i druge pravne osobe koje na temelju zakona imaju javne ovlasti, a čije je područje djelovanja usmjereno na zaštitu okoliša i prirode. 

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da su šume jedan od resursa od posebnog interesa za Hrvatsku, a kako mjere koje se provode kroz Program ruralnog razvoja to i potvrđuju.

‘Do sada smo iz ‘šumarskih’ mjera ugovorili 118 projekata vrijednih 127 milijuna kuna i svi su ti projekti usmjereni održivom gospodarenju i očuvanju jednog od naših najvrjednijih blaga. U tijeku su četiri natječaja vrijedna 270 milijuna kuna i vjerujem da će šumoposjednici ponovo iskazati veliki interes’, kazao je Tolušić.

Natječaji koji su u tijeku su iz mjere 8 su ‘Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura’ (8.5.1), ‘Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture’ (8.5.2), ‘Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima’ (8.6.1), ‘Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva’ (8.6.2).


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here