Svečano obilježena 26. obljetnica 115. imotske brigade

Prigodnom svečanošću koja je započela u Imotskom, a nastavila se kod zgrade bivše vojarne na Kamenmostu u subotu 29.srpnja proslavljena je 26. obljetnica utemeljenja 115. (imotske) brigade Hrvatske vojske.

Ovogodišnja svečanost obilježavanja godišnjice utemeljenja započela je kod spomen obilježja poginulim braniteljima na Topani gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle branitelje u Domovinskom ratu, a potom je u imotskoj župnoj crkvi Sv. Franje služeno svečano misno slavlje koje je predvodio imotski župni i samostanski vikar fra Zoran Kutleša.

Nakon svečane svete mise program je nastavljen u okružju nekadašnje vojarne na Kamenmostu gdje su danas smještene prostorije općine Podbablje. Iza polaganja vijenaca ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz općine Podbablje sve pripadnike brigade, ali i njihove goste pozdravio je predsjednik udruge 115. imotske brigade Mario Kujundžić koji je zajedno sa tajnikom Lukom Vukovićem i ostalim pripadnicima brigade pripremio da i ovogodišnja obljetnica bude obilježena dostojno kako i pripada ovoj brigadi.

Iza domaćina Kujundžića sve nazočne je potom pozdravio načelnik općine Podbablje Ante Kujundžić koji je u svom govoru zahvalio braniteljima na njihovoj žrtvi i daru slobode i neovisnosti te obećao da će mlađe generacije nastaviti štovati djelo svih hrvatskih branitelja. Nakon načelnika Kujundžića svečanom skupu se obratio dožupan Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić koji je pozdravljen burnim pljeskom nazočnih pripadnika brigade govorio o nesebičnoj ulozi Imoćana u Domovinskom ratu.

Skupu su se potom obratili izaslanik ministra branitelja, nekadašnji zapovjednik 115. brigade pukovnik Vedran Ujević, a nakon njega i pukovnik Branko Lubina u svojstvu izaslanika ministra obrane Damira Krstićevića koji je potom nazočnima uputio nekoliko poticajnih riječi u nadahnutom govoru koji donosimo u cijelosti. Zadnji svečarski govor pripao je general-bojniku Slavenu Zdilaru koji je svoje Imoćane pozdravio u svojstvu izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović koja će za nekoliko dana posjetiti Imotski u povodu 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka.

Po okončanju govora, a uoči prigodnog kulturnog programa za koji su se pobrinuli članovi mjesnog KUD-a iz Podbablja guslar Ivan Jonjić- Ljoljić i gangaši. sve je još jednom pozdravio domaćin Mario Kujudžić koji je na poseban način zahvalio svim govornicima te prijateljima iz Dubrovina i Dubrovačko-neretvanske županije.

Više pročitajte na Podbablje portal

 FOTOGRAFIJE: Ante Šitum