Nedavno smo pisali o učenicima 3.a OŠ „Josip Vergilij Perić“ Imotski i njihovoj učiteljici Katiji Nikolić u povodu izvrsne izložbe u POU, a u redakciju su nam ubrzo pristigli dokazi kako ovi školarci skupa sa svojom učiteljicom rade na još mnogo sjajnih projekata.

Završili su drugu godinu sudjelovanja u eTwinning projektima, a samo prošle školske 2020./2021. godine sudjelovali su u više njih: U svijetu likovnih umjetnika 3/Art in my heart, Igram se i učim / I play and learn, Glazbeni vlak / Music train, Dan jabuka 2020., Iz krvi i bola niklo je cvijeće – Hrvatska moja zahvalna i ponosna, WHAT CHRISTMAS MEANS TO ME/ ŠTO ZA MENE ZNAČI BOŽIĆ, Čarolija Božića na stari i novi način, 100. dan škole Udruge Zvono 2021./ 100th day of school 2021., Šeširijada/ Hat, Ljubav nas veže i spaja / Love binds and unites us, Pusni običaji naših krajeva, Dan ružičastih majica 2021. / Pink Shirt Day 2021., YOU COMPLETE MY PİCTURE / ZAVRŠI MOJU SLIKU, Šarene boje uskrsnih pisanica i Uskrs u mojem zavičaju.

Inače, eTwinning nudu platformu za odgojno – obrazovne djelatnike (učitelje, ravnatelje, knjižničare…), koji rade u školama i dječjim vrtićima europskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi. eTwinning se uspješno integrirao u Erasmus+, program Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. A jake snage OŠ „Josip Vergilij Perić“ su itekako iskoristile ove mogućnosti.

U suradnji s učiteljicom Mirom Radović iz OŠ „Domovinske zahvalnosti“ Knin, učiteljica Katija Nikolić pokrenula je vlastiti eTwinning projekt „Igram se i učim / I play and learn“ kojem  se priključiločak 72 učitelja iz osam država – Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska,  Poljska, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Ujedinjeno kraljevstvo.

Kroz razne projekte učenici su radili suradnički, istraživali, surađivali s partnerskim školama i učenicima, u radu su bili kreativni, samostalni i odgovorni. Svi projekti su implementirani u razredni kurikulum, a projektni zadaci su se ostvarivali međupredmetno ostvarujući pritom odgojno-obrazovne ishode i odgojno – obrazovna očekivanja međupredmetnih tema. Projekti su se provodili na eTwinningu u dijelu TwinSpace.

Tijek svakog projekta vidljiv je na njihovoj razrednoj stranici https://sites.google.com/view/razred3aos/projekti

Komisija koja procjenjuje kvalitetu izvedbe projekta nagradila je učenike i učiteljicu Katiju Nikolić prošle školske godine Nacionalnim i Europskim oznakama kvalitete za sve projekte u kojima su sudjelovali. Kriteriji za oznaku kvalitete su pedagoška inovativnost, implementacija u kurikulum ili NPP, komunikacija među partnerskim školama, razmjena ideja i materijala, uporaba IKT-a, te rezultati, učinak i priložena dokumentacija koja to potkrjepljuje. To je veliko priznanje i za učiteljicu i učenike, a i za roditelje jer projektna nastava uključuje i suradnju roditelja koji su bili podrška učenicima u eTwinning projektima. Sljedeće školske godine, planirani su novi projekti u kojima ih očekuju novi izazovi i jačanje kompetencija učenika.

Na nama je samo da ih pratimo i idemo ukorak s njima no s obzirom na brojne uspjehe i aktivnosti, to nikako neće biti lagan zadatak.

A baš to je izvrsna vijest za imotske učenike, roditelje, učitelje i čitav grad.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here