zaruljeŠtedne žarulje, koje bi do kraja 2012. godine s tržišta Europske Unije trebale potpuno izbaciti klasične žarulje, mogu biti štetne za zdravlje jer sadrže kancerogene tvari, pokazalo je znanstveno istraživanje u Berlinu.Stručnjaci laboratorija Alab su, naime, otkrili da štedne žarulje čim se upale počnu ispuštati kancerogene kemikalije kao što su fenol, naftalin i stiren. Fenol iz žarulja u organizam dospijeva disanjem, a njegova veća koncentracija može iritirati sluznicu i izazvati probleme sa srcem i dišnim putovima.

Stručnjaci stoga upozoravaju da bi njihovo korištenje moglo biti naročito štetno ako žarulje rade cijelu noć u blizini djetetove glave ili ako uz njih dugo čitate.

– Oko tih žarulja se stvara električni smog i ne bi ih trebalo koristiti u neprozračnim prostorijama, a definitivno ne blizu glave – upozorava Andreas Kirchner iz Federacije njemačkih inženjera.

Novo istraživanje na tragu je tvrdnji izraelskih znanstvenika sa Sveučilišta u Haifi, da štedne žarulje mogu uzrokovati veću stopu raka dojke ako se dugoročno koriste. Kako navode, bistrije svjetlo koje emitira takva žarulja oponaša dnevno svjetlo i tako ometa proizvodnju hormona melatonina u organizmu.

Neki stručnjaci kažu da bi štedne žarulje mogle uzrokovati migrene, a dermatolozi ističu da njihova svjetlost može pogoršati probleme s kožom.

Od ranije je poznato da mogu biti opasne jer sadrže i živu koja, ako žarulja pukne, može oštetiti bubrege i opasna je za trudnice, djecu i kućne životinje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here