U subotu, 7. ožujka trideset učenika Tehničke škole u Imotskom provelo je jedan radni dan poput znanstvenika na CERN-u analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu ‘Large Hadron Collider’ (LHC) smještenom na CERN-u.

Riječ je o međunarodnom istraživačkom radnom danu srednjoškolaca – International Masterclasses – tijekom kojeg znanstvenici u 200 sveučilišta i instituta u 40 zemalja ugošćuju preko 10.000 srednjoškolaca.

Učenici su iskusili globalni aspekt istraživanja kroz videokonferenciju kojom se zaključili ovaj istraživački dan srednjoškolaca. Putem video veze s CERNom i institucijama u još pet zemalja u svijetu, učenici su prikazali rezultate svojih analiza, baš onako kako to rade i fizičari u međunarodnim kolaboracijama.

Ovo događanje organizirali su znanstvenici prof. Ivica Puljak i Darko Zarić s FESB-a koji rade na CERN-u, u uskoj suradnji s profesorima Tehničke škole. Za jesen se već dogovorila nova radionica koju će održati strani znanstvenici sa CERN-a, a jedna od tema će biti i Crveno jezero.

Zbog njegovih karakteristika svojevremeno je razmatran u znanstvene svrhe kao prirodni Cherenkov detektor čestica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here