Bilo je to 2016. godine. Mjesto radnje – Krivodol. Entuzijastična, a opet staložena Vesna Ujević i istoprezimena udruga,  predstavljaju svoj najnoviji projekt, dječju slikovnicu „Nevolje u Tinogradu.“  Tinograd je, naravno, zamišljeni i izmišljeni grad iako se na trenutke činio posve stvaran; u projektu su se  ispreplele sve moguće varijante fikcije i stvarnosti pa smo se okupili u Krivodolu Tina Ujevića, djeca koja su stvarala slikovnicu  postali su živi ambasadori vlastite slikovnice,  Vesna redateljica predstave i ambasadorica lika i djela velikog pjesnika, a  oživotvorene lutke na pozornici kao da su iskočile iz slikovnice u događaj koji se odjednom materijalizirao u čitav divni košmar „Nevolja u Tinogradu“ na pozornici krivodolske škole.

„Ništa kontra Ujevića“

Popis sudionika kaže, Ujević ovi – Ujević oni.  Čovjeku jednostavno mora doć’ da zausti i izusti: „Majketi mile, ovi Ujevići, svi umjetnici.

Tako nekako je bilo prije dvije godine na predstavljanju „Nevolja u Tinogradu“ i izvedbi istoimene predstave,  a „sto u jedan“ Vesna koja niti zna niti može stati i odustati od svojih vizija i ideja, nastavila je dalje.

Neki dan, svjetlo dana je ponovno ugledala ta ista slikovnica, ali ipak nešto izmijenjena – prilagođena djeci s posebnim potrebama. I kao da ta evolucija Tinograda nije bila dovoljna, projekt je otišao najmanje jedan korak dalje – u visine i širine diljem Imotske krajine. Još stotinjak djece Vesni i Tinićima  dalo je ruke pa je mladost iz Prološca, Lovreća i Studenaca, svatko za sebe, odradila pisanje nove slikovnice, ugostila ekipu iz Tinovog grada i stvorila novu priču „Tinići u gostima“.

Inače, udruga „Ujević“ je jedna pitoma, prava domaća lokalpatriotska zajednica koja je u tri godine okupila više od sto pedeset djece i odraslih koji su na literarnim radionicama zajedno sa svojim nastavnicima, knjižničarima i profesorima ostvarili prilično zahtjevan poduhvat kojega se ne bi posramile ni velike zvijezde dječje književnosti i scenografije.

„Svi za Tiniće, Tinići za sve“

A najnovije ostvarenje uz stručne suradnike, rehabilitatora i defektologa, samo su dokaz kako i isti gušt čitanja i gledanja zaslužuju podjednako svi  i kako je prilagođena dječja slikovnica zaista jednako vrijedna i razumljiva svima koji je uzmu u ruke.  Nevolje u Tinogradu i Tinići u gostima, samo su odraz multitalentiranog podneblja i sjajnih novih generacija kao i velikih i vrijednih odraslih i velikih ljudi koji su takvi samo zato što nisu izgubili srce djeteta.

Čekamo i veselimo se novim avanturama iz Ujevića veselog stroja. Pozdrav svima iz Tinograda!

Piše: Josipa Rimac Vlajčić / Imotske novine

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here