Gotovo deset tisuća osoba okupilo se u subotu navečer na do sada najmasovnijim prosvjedima u Banjoj Luci tražeći rasvjetljavanje ubojstva mladića koji je pod sumnjivim okolnostima smrtno stradao u ožujku.

Prosvjede za koje entitetska vlast predvođena Miloradom Dodikom tvrdi da su politički motivirani i da iza njih stoji oporba organizirala je Facebook skupina pod nazivom “Pravda za Davida” koja okuplja više od 300 tisuća članova.

Prosvjednici su poduprli Davora Dragičevića, oca pokojnog Davida Dragičevića koji već mjesecima pokušava dokazati da je njegov 21-godišnji sin ubijen.

Okupljanje na središnjem banjolučkom trgu, na koje su autobusima došli ljudi iz drugih dijelova RS-a te Sarajeva, Mostara i Tuzle proteklo je uz jake snage sigurnosti, a promet središtem grada bio je blokiran.

Davor Dragičević je pred okupljenima ponovio tvrdnje kako je njegov sin ubijen i da okolnosti smrti pokušavaju prikriti u Ministarstvu unutarnjih poslova RS-a i entitetskom pravosuđu.

“Sudioništvo u ubojstvu teži je zločin od ubojstva”, kazao je potreseni Dragičević i kao krivce izrjekom naveo ministra unutarnjih poslova Dragana Lukača i okružnog tužitelja Želimira Lepira.

Dodiku i ostalim entitetskim dužosnicima poručio je da, ako se ne otkriju ubojice do izbora zakazanih za 7. listopada, “izbora neće biti”.

“Što će nam država ako nam odu djeca kao što odlaze”, kazao je Dragičević, a prosvjednici izvukivali “Pravda, pravda”.

Više od tri mjeseca trebalo je tužiteljstvu Banjoj Luci da ranije ovog tjedna izda nalog za provedbu istrage slučaja koji je iz nesretnog slučaja prekvalificiran u ubojstvo.

Istraga se temelji na pretpostavci kako je mladić smrtno stradao utopivši se u rječici Crkvena kada je pokušavao pobjeći od jedne ili više osoba koje su ga napale u noći između 17. i 18. ožujka.

Njegovo tijelo pronađeno je 24. ožujka na ušću Crkvene u Vrbas.

Subotnjem prosvjednom skupu u Banjoj Luci pridružio se i Muriz Memić, otac mladog Sarajlije Dženana Memića koji je smrtno stradao 2016.

Na županijskom sudu u Sarajevu sudi se dvojici muškara za koje tužiteljstvo tvrdi da su izazvali prometnu nesreću u kojoj je Dženan smrtno ozljeđen, no njegov otac kao i Davor Dragičević vjeruje kako mu je sin zapravo ubijen a da sarajevski tužitelji i policija prikrivaju stvarne počinitelje zločina.

U Banju Luku je iz Tuzle došla i Spasenija Aranđelović čija je kći Danijela po policijskim tvrdnjama poginula u prometnoj nesreći 2002., dok njezina majka također vjeruje kako je djevojka ubijena a zločin prikriven lažnim dokazima.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here