Trimot isposlovao 7 plaća, Vodoprivreda čeka dogovor Čobankovića i vlasnika

prosvjed_imotski7-260911Nakon dvosatnih razgovora o problemima desetak tvrtki iz Splitsko-dalmatinske županije koje muči neredovita i višemjesečna neisplata plaća, predstavnici Hrvatske udruge sindikata, s ministrima Čobankovićem, Kalmetom i Bačićem te dvojicom državnih tajnika iz Ministarstva poljoprivrede izašli su uvjetno zadovoljni postignutim dogovorima.

– Ono što nam je bilo bitno, za što smo bili najviše zainteresirani, jest da se obave obećane isplate. Rok nije određen unedogled, za tvrtke u kojima je plaća neredovita, ili kasni više mjeseci dogovorena je realizacija isplate do 15. ovog mjeseca. A za one koje su podnijele odgovarajuće zahtjeve po Modelu C, utvrđeni su odgovarajući modaliteti – zaključke je prenio predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

Tako bi se za imotski “Trimot” idućeg ponedjeljka potpisati sporazum o dogovoru isplata sedam plaća zaključno do 15. listopada, a do istog datuma, temeljem već potpisanom sporazumu, plaće će se isplatiti i “Adriachemu”, te dvije zaostale plaće “Dalmacijavinu”.

– Pitanje čak deset neisplaćenih plaća u imotskoj “Vodoprivredi”, koja je primjer traljavog odnosa prema vlasništvu, rješavat će se u petak na sastanku ministra Čobankovića s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije, “Vodoprivrede” i Hrvatskih voda. Te su plaće obveza vlasnika, Hrvatskih voda i Županije, koji za njih moraju iznaći sredstva, a ona nisu toliko značajna. Riječ je o 1,2 milijuna kuna, radnicima je to puno, no ipak je to samo jednomjesečni iznos za plaće u Hrvatskom saboru, kažu sindikalisti.

– Ukupno se radi o 2000 radnih mjesta, i to isključivo proizvodnih djelatnosti, te očekujemo da se današnji zaključci provedu do 15. listopada, jer će u protivnome slijediti sindikalne akcije – poručio je Jozo Marić, voditelj splitskog županijskog ureda HUS-a.

Ipak, unatoč dosadašnjem iskustvu, kada su susreti na visokoj razini tek djelomično rješavali probleme, sindikalisti se nadaju kako su teškoće dalmatinskih poduzeća napokon stigle do kraja.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.