TRSTENO Uspomena na 36 Imoćana poginulih kao branitelji južne Hrvatske

TRSTENO Sjećanje na poginule ImoćaneTRSTENO Kako ne bi pao u zaborav neizmjerno vrijedan doprinos Imoćana u obrani juga Hrvatske, Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku već 20 godina svečano obilježava uspomenu na hrabre imotske ratnike i dane slave. Potaknut kratkim osvrtima u medijima na ovakve događaje vezane za Domovinski rat, odlučili smo vama, cijenjeni čitatelji, opširnije predočiti sve o događanju u Trstenu. Kada se odluči pisati o nečemu onda je najbolje po informacije poći onamo od kud je sve i počelo.

U organizaciji Zavičajnog kluba Imoćana u Dubrovniku i suorganizaciji mještana Trstena, Grada Dubrovnika i Udruge obitelji poginulih branitelja iz Dubrovnika, 2. srpnja ove godine u Trstenu, održan je komemorativno-molitveni susret u kojem je iskazana zahvalna ljubav i počast trideset šestorici (36) Imoćana poginulih u Domovinskom ratu na dubrovačkom području.

Ujedno obilježene su jubilarne obljetnice: 20-ta obljetnica podizanja spomenika i 25-ta obljetnica bitke za Golubov kamen, zloglasnoga neprijateljskog uporišta s kojega  je krajem 1991. i početkom 1992. godine  okupatorska vojska sijala strah i nemoć žiteljima Mokošice i Dubrovnika. Nakon bitke za Golubov kamen u čijem su osvajanju Imoćani odigrali presudnu ulogu i koju su časno i hrabro odradili, nažalost uz velike žrtve, svanuo je dan slobode Dubrovniku i njegovu užem okružju.

Poštovanje prema žrtvi poginulih Imoćana iskazali mnogi uglednici

Komemorativni program započeo je okupljanjem bliske rodbine poginulih branitelja, njihovih brojnih suboraca, mještana, prijatelja i poštovatelja u prelijepom ambijentu stoljetnih platana, zaštićene prirodne baštine te spomen-obilježja podignutog kao skromni znak sjećanja na poginule imotske vitezove, koji svojom krvlju vratiše slobodu i ponosni osmjeh čovjeku ovoga čudesno lijepog pedlja hrvatskoga juga.

Riječi dobrodošlice svima koji su došli na taj dan, a i onima koji na bilo koji način sudjeluju u ovom događanju, uputio je predsjednik Zavičajnoga kluba Imoćana Roko Tolić.

Dvadeset pet godina, četvrt stoljeća je od jednog od prijelomnih dana Domovinskoga rata na na ovom području, dana kada je deblokiran Dubrovnik, kada se zavijorila hrvatska trobojnica nad oslobođenom Mokošicom kao znak da je neprijateljsko uporište Golubov kamen napokon oslobođen, kada su branitelji izišli iz grada istjerati neprijatelja iz predgrađa. Danas je dvadeset godina od otkrivanja ovog spomenika koji nije nijemi svjedok već živa uspomena na hrabre poginule Imoćane. Ovo svježe cvijeće nije samo danas tu već cijelu godinu. Nekada su Imoćani tenkovima oslobađali Dubrovnik, a danas ga svojim znanjem pomažu izgrađivati u moderni Dubrovnik.

Također, tople pozdrave i riječi zahvale uputili su:

gosp. Niko Vuković, u ime roditelja i obitelji poginulih branitelja Imotskog i Dubrovnika, gosp. Marko Gudelj Žika, u ime Koordinacije braniteljskih udruga Imotskoga, gosp. Ivan Mršić puk., u ime ministra MORH-e i potpredsjednika Vlade RH-e gosp. Damira Krstičevića i u vlastito ime, gosp. Mato Franković, gradonačelnik, u ime Grada Dubrovnika kao domaćina gostima iz Imotskog i drugih udaljenijih krajeva Hrvatske.

Cjeloviti bogati program i protokol himnom i prigodnim pjesmama upotpunila je klapa Stina koja djeluje u sklopu  župne zajednice Kraljice neba i zemlje u Pločama. Nakon paljenja svijeća i polaganja vijenaca, molitvom Odrješenja još jednom se sve poginule u Domovinskom ratu povjerilo Božjoj ljubavi i milosti.

TRSTENO – POGINULI IMOTSKI BRANITELJI U DOMOVINSKOM RATU 91/95 NA ŠIREM DUBROVAČKOM PODRUČJU

Mladen Aračić, Joško Novović, Borislav Bašić, Miodrag Perkušić, Frane Bubalo, Marko Rako, Mate Čagalj, Blažen Rimac, Milan Dragun, Milan Sičenica, Ante Jerković, Vlade Šurlin, Marijan Jonjić. Marijan Šuto, Dražen Jukić, Milan Trutin, Mate Juroš, Ante Ujević, Đondino Krnić, Mate Vučak, Ivica Kujundžić, Joško Vuković, Anđelko Kutleša, Vladimir Vuković, Branko Kutleša, Franko Zagorčić, Zoran Lendić, Josip Zdilar, Jure Ljubičić, Mate Zec, Zdravko Malenica, Ivan Znaor, Željko Mandić, Petar Žaja, Milan Mustapić, Vinko Žužul

TRSTENO Vijence i svijeće kraj spomen križa položili su: 

– Udruga roditelja poginulih branitelja iz Imotskoga,
– Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja iz Dubrovnika,
– 3. Imotska bojna – Imotski sokolovi,
– 115-a Imotska brigada HV-e,
– Zbor narodne garde *91 Dubrovnik,
– Udruga policijskih branitelja Domovinskoga rata Imotski,
– UDVDR-a SDŽ-e i “Imotske krajine”,
– HVIDR-a Imotski,
– HVIDR-a Dubrovnika i DNŽ-e,
– Ministarstvo obrane Republike Hrvatske,
– Dubrovačko-neretvanska županija,
– Splitsko-dalmatinska županija,
– Grad Dubrovnik
– Grad Imotski
– Općina Cista Provo
– Općina Lokvičići
– Općina Lovreć
– Općina Podbablje
– Općina Proložac
– Općina Runovići
– Općina Zagvozd
– Općina Zmijavci
– Muzej Domovinskoga rata Dubrovnik,
– Udruga Sveti Ivan iz Trnove,
– Bokeljska mornarica, Herceg Novi,
– Udruga HNK Gošk-Jug, Veteran *79.,
– Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku,
– mnogi pojedinci upalili su svijeće i položili bukete cvijeća.

Obilježavanje jubilarnih obljetnica i ove godine zorno je pokazalo da je Dubrovnik, odnosno Trsteno, postalo i ostaje kultnim mjestom izražavanja sjećanja i pijeteta poginulim hrvatskim braniteljima na širem dubrovačkom području. To je prvenstveno zasluga imotskih vitezova, onih koji dadoše svoje živote za slobodu i samostalnost Domovine Hrvatske. Zahvalnost za ovu spoznaju pripada mještanima, dubrovačkim građanima i suborcima, koji na ovaj način pokazuju poštovanje žrvi i djelu imotskih branitelja.

Među rodbinom, suborcima iz Imotske krajine i Dubrovnika, brojnih  prijatelja i štovatelja bili su i javni uglednici:

–   već spomenuti izaslanik MORH-e puk. Ivan Mršić, 
–   dožupanica DNŽ-e gđa Žaklina Marević i dožupan SDŽ-e gosp. Ante Šošić zajedno sa svojim predstojnicima Ureda za branitelje: g-đicom Ninom Skurić i gosp. Damirom Gabrić,
–    gradonačelnik Grada Dubrovnika gosp. Mato Franković, s dogradonačelnicom g-đom Jelkom Tepšić i predsjednikom Vijeća Grada Dubrovnika gosp. Markom Potrebica,
–   gradonačelnik Grada Imotskoga gosp. Ivan Ivek Budalić,
–   svih osam načelnika općina Imotske krajine: Cista Provo (gosp. Božo Ćubić), Lokvičići (gosp. Branko Knezović), Lovreć (g-đa Anita Nosić), Podbablje (gosp. Ante Kujundžić), Proložac (gosp. Mate  Lasić), Runovići (gosp. Mario Repušić), Zagvozd (gosp. Miroslav Gaće), Zmijavci (gosp. Miroslav Karoglan),
–  direktor Pomorskog centra za elektroniku RH-e u Splitu, gosp. Branko Lubina puk.,
–  predstavnici Bokeljske mornarice iz Herceg Novog na čelu s dr. Miroslavom Marićem,
–  predstavnici Udruge Gošk-Jug, Veteran 79 na čelu s gosp. Franom Cetinićem,
–  prijatelji klape Stina iz Ploča na čelu s našim Imoćaninom i braniteljem g. Tonijem Čagljom,
–  prvi put u svojstvu predstavnika Muzeja Domovinskoga rata Dubrovnik, ravnateljica MDRD-a g-đa Varina Jurica Turk i njena desna ruka gosp. Mišo Đuraš, dugogodišnji suradnici i prijatelji Zavičajnoga kluba i imotskih branitelja,
–  predstavnici crkve: dekan imotskih župa fra Kristian Stipanović, samostanski i župni vikar fra Zoran Kutleša, svećenik iz Dubrovnika don Ivan Zečević i mjesni župnik Župe sv. Vida don Vojislav Vlašić

Svetu misu zadušnicu predvodio je fra Zoran Kutleša, samostanski i župni vikar Imotskoga uz pomoć: fra Kristiana Stipanovića, dekana Imotskog dekanata, mjesnog župnika don Vojislava Vlašića i župnika Mokošice (Dubrovnik) don Ivana Zečevića.

Razumljivo je fra Zoranovo dirljivo obraćanje nazočnom skupu u crkvi sv.Vida, imajući u vidu da je i njegov brat poginuo upravo 2. srpnja 1992. g. na Golubovom kamenu i da to mjesto zajedno s rodbinom obilazi svih 25 godina na ovaj datum, a potom sudjeluje u programu obilježavanja i sjećanja u Trstenu. Prodika prožeta emotivnošću i poruka sv. mise, može se praktično svesti na tri dijela:

–    opraštanje, pa opet opraštanje neprijatelju unatoč njegovim opskurnim djelima krvavo plaćenim zdravljem i životima hrvatske mladeži,
–    i dalje ustrajavati i tražiti načine uzajmne prožetosti i povezanosti žitelja Imotske krajine i Dubrovnika započete još u davnim burnim povjesnim vremenima,
–   velika zahvalnost Dubrovniku, poglavito mještanima Trstena za stalnu brigu i njegovanje spomen križa kao simbola stradanja imotske mladeži u Domovinskom radu na dubrovačkom području.

Vrijedno je istaknuti da su mještani Trstena poslije mise pred crkvom, onako spontano, kao znak dobrodošlice prijateljima iz Imotske krajine, ponudili, kako oni kažu „tratamenat“ – osvježavajuća pića i kolače. To je još jedan dokaz i jamsto budućnosti statusa spomen obilježja i svega što ono znači u malom, za Imoćane, dražesnom mjestu Trsteno.

Domaćinom gostima iz Imotskoga bio je Grad Dubrovnik i Udruga roditelja poginulih branitelja Dubrovnik. Za sve sudionike iz Imotskoga organizirano je druženje i objed u restoranu “Zrinski” hotela Gruž.

Također je vrijedno napomenuti da je puk. Ivan Mršić u ime Udruge veterana 4. gardijske brigade, u stanci objeda, gosp. Živku Toliću uručio Zahvalnicu i Monografiju „Pauci“.  Između ostalog je rekao: „…dugo te pratimo. Ti si samozatajno i predano, s ostalim članovima Zavičajnoga kluba Imoćana, ponajviše doprinio da se na najbolji mogući način ne zaboravi i štuje žrtva Imoćana u Domovinskom ratu u Dubrovniku i da se mi živi branitelji doista ovdje ugodno i s ponosom osjećamo. To je opće mišljenje mojih kolega veterana i mnogih imotskih branitelja s kojima sam o tome razgovarao…“  Tolić, očito iznenađen ovim činom, zahvalio se ističući da je, iz mnogih razloga, briga o stradalnicima Imoćanima u Dubrovniku, njegov zavjet i opredjeljenje, a da je ova zahvalnica glasovitih Pauka, osobito cijenjenih na području Dubrovnika, novi poticaj za daljnji rad u istom smjeru.

Ago