Norveškoj, koja graniči na Arktiku s Rusijom, nedostaje “vjerodostojan plan” kako da postigne NATO-ov cilj u trošenju na obranu, rekao je američki predsjednik Donald Trump u pismu premijerki te zemlje, izvijestio je u utorak norveški dnevni list VG.

Naftom bogata Norveška obvezala se kupiti više od 50 mlaznih lovaca F-35 od tvrtke Lockheed-Martin kao dio napora da ojača svoje zračne snage te pridonosi svojim vojnim snagama NATO-ovoj misiji na Baltiku, ali Norveška treba učiniti više, navodi list Trumpove riječi.

“Norveška…ostaje jedina NATO saveznica koja ima granicu s Rusijom koja nema vjerodostojan plan da troši 2 posto svojega bruto domaćeg proizvoda na obranu”, rekao je Trump u pismu 19. lipnja čija je kopija objavljena na internetskoj stranici VG-a.

On je rekao kako očekuje na summitu NATO-a u srpnju davanje “snažne obveze” Norveške nazvavši je “očima i ušima”  Sjevernoatlantskog saveza na sjevernom boku. Ove godine Norveška namjerava potrošiti 1.56 posto bruto domaćeg proizvoda na obranu što je smanjenje u odnosu na 1.62 posto u 2017.

Norveška premijerka Erna Solberg rekla je u utorak na konferenciji za novinare da njezina zemlja stremi prema cilju od 2 posto, ponavljajući stajalište vlade, ali bez davanja rokova.

“Zaustavit ćemo smanjenje…i krenut ćemo prema 2 posto do 2024.”, rekla je kasnije Solberg za norvešku televiziju NRK, reagirajući na Trumpovo pismo.

Norveška, poput Njemačke drži kako je važno kretati se prema 2 posto, ali nikad nije obećala dostići ga do 2024. Druge zemlje poput Španjolske i Mađarske su rekle ranije kako će promašiti rok. Trump je rekao prošli mjesec kako će se “pozabaviti” članicama  NATO-a koji savezu ne pridonose u potpunosti.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here