Američki predsjednik Donald Trump poslao je pismo upozorenja Belgiji i na adrese još šest članica EU-a koje su u sastavu NATO-a kako bi ih opomenuo na njihovu obvezu povećanja vojnih davanja uoči summita Saveza, rekao je u petak belgijski premijer Charles Michel

“Ne  impresionira me ta vrsta dopisa”, komentirao je premijer Charles Michel u razgovoru s novinarima tijekom europskog summita.

“Belgija je zaustavila sustavni pad svojih vojnih izdataka i sudjeluje u puno vojnih operacija”, rekao je.

Šest drugih zemalja kojima je upućeno to pismo su Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal, Luksemburg i Nizozemska. Slična pisma su poslana i premijerima Norveške i Kanade, naveo je jedan diplomatski izvor. Donald Trump je pozvao svoje europske saveznike na poštivanje obveze preuzete 2014. na summitu NATO-a u Walesu te da odvajaju 2 posto BDP-a do 2024. godine.

Američki predsjednik je već tijekom prvog summita NATO-a na kojem je sudjelovao u svibnju 2017. u Bruxellesu istaknuo taj zahtjev koji će ponoviti i na sljedećem summitu 11. i 12. srpnja u Bruxellesu. Osam od 29 članica NATO-a će ispuniti tu obvezu tijekom 2018. a to su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Grčka, Poljska, Estonija, Litva, Latvija i Rumunjska. Njemačka, koju Trump snažno kritizira, ima velike teškoće u ispunjavanju te obveze u dogovorenom roku.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here