Twitter iz pedesetih: Gudin loče, zastava na dubu!

Junak ove stare priče dobro se dositijo da ko dira u Yu zastavu more imat grdnih problema s narodnom vlašću i milicijom

Pedesete. Teške poratne godine. Pogotovo u Imotskoj krajini za koju one (a i ove) vlasti nisu marile.

Počelo se odlaziti na rađu u Crnu Goru pa se tako i ovaj naš Ričičanin – a mogao je biti iz bilo kojega sela naše Krajine – uputio za poslom jer je trebalo nahraniti gladna usta kod kuće. Nije se pošteno ni namjestio u radničkoj baraci, niti je isklesao prvih par vacada, a već su ga sustigle nevolje. Žena mu piše da su se susidi razbahatili kad muške glave nema u kući. “Pomicanjem mejaša” prite da će otpilati dub u ogradi iza kuće koji je on čuvao za ljutu nevolju i jos ljuću zimu.

Što će i kako će? Zamolio je šefa da ga pusti na par dana kući i obećao mu donijeti prave domaće škije i bocu dobre loze.Čim je stigao kući i poljubio ženu i dicu, dao se u potragu za zastavom i to jugoslavenskom za kojom nikada nije bilo jagme. Seoski odbornik i podvornik škole nisu se mogli načuditi šta Crna Gora napravi od čovika za nedilju dana, ali im nije bilo ni mrsko da netko traži baš tu i takvu zastavu.

Sa zastavom se uzvere na dub te ju na vrhu dobro učvrsti i jos priveže konopcem. E, da vidin ko će te sada rušiti – govori sebi u bradu i gleda barjak koji je đavliji, ali mu sada pruža kakvu takvu sigurnost. No, kako je dobro poznato, nevolja nikad ne dolazi sama nego obično u društvu, a ovaj put je loša vijest pratilja: gudin se razbolio i samo bezvoljno leži i hropće. Ako krepa gudin, to znači glad i već vidi svoje siročiće koji jade: Ćako, ja san gladan/gladna, a on im nema šta za dat iz ruke.

Vrijeme povratka je brzo došlo i on se s obećanim poklonom i pomiješanim osjećajima vraća na rad, pitajući se je li išta napravio, je li barem spasio dub? Žena, to čudesno biće koje zna biti mudro kao Salomon, prve pazarne sride javlja mu iz Imotskoga, u svega pet riči (pazi na svaki dinar): Gudin loče, zastava na dubu.

Danas bi se to možda zvalo twitter.

Pojašnjenje za sve one koji nisu iz Imockoga i okolice:

Gudin loče, zastava na dubu

Gudin je svinja, a kada loče odnosno pije i jede znači da je ozdravila. Zastava na dubu znači da i dub stoji, odnosno da su se susjedi uplašili političkih problema jer tko dira u Yu zastavu može imati grdnih problema s narodnom vlašću i milicijom.

Sve je super, bit će toplo i nema gladi. Cili roman u pet riči. (zg / foto: BalkanPlus)