foto:Ante Juroš
foto:Ante Juroš

Globalna ekonomska kriza uzela je svoj danak i u svim područjima naše države. Izuzetak ne predstavlja ni grad Imotski, gdje se gospodarska kriza može osjetiti gotovo na svakom koraku. Vidljivo je to i slučajnom prolazniku po broju praznih poslovnih prostora. Prazan poslovni prostor se može pronaći i u glavnoj imotskoj ulici Šetalištu Stjepana Radića, što je do jučer bilo gotovo potpuno netamisliva pojava. U ulici Ante Starčevića, staroj i povijesnoj ulici grada, također se može pronaći previše praznih poslovnih prostora koji zjape prazni i čekaju neka nova povoljnija ekonomska razdoblja. Tako se u strogom središtu grada može pronaći i nekoliko desetaka lokacija, a koja danas predstavljaju tek običan prazan poslovni prostor. Podatak je to koji dovoljno govori o klimi malog i srednjeg poduzetničkog ulaganja.

Razgovarali smo s jednim od vlasnika takvog prostora, koji je želio ostati aniniman, a koji je iznio svoje viđenje postojeće situacije.

– Vidiš i sam da je lokacija izvanredna, prostor je u prilično dobrom stanju, prilično velik, ne bi trebala neka posebna ulaganja za adaptaciju. Ispred objekta imam nekoliko parkirališnih mjesta za automobile, koja dolaze s prostorom. U zlatno doba najma, dobivao sam više od tri tisuće kuna mjesečne najamnine. Danas ne mogu nikome iznajmiti ni za tisuću kuna. Ma, pristao bih i na manje, samo da imam štogod, da prostor ne leži prazan. E sad, dao bih možda i za pedesetak eura mjesečno, na ugovor od tri godine ili više. Po tom vidiš kolika je kriza, nemaš kome iznajmiti. Međutim, previše je praznih prostora u gradu, sam ću ih nabrojiti pedesetak, ovako na brzinu. Kriza se osjeti na svakom koraku.

Znači, nema gotovo nikakva interesa za najam?

– Gotovo nikakva. Sve je to slabo. U četiri godine, tri osobe su me pitale za prostor, to je ništa. Jedan je nešto probao u tuđem prostoru, međutim to je kratko trajalo, brzo je zatvorio. Ova dvojica su ubrzo odustala od pokretanja poslova. Čak sam im nudio da ću im prostor ustupiti besplatno, bez ijedne kune, samo da mi zaposle kćer. Međutim, ništa ni od toga. Svi bi da mogu biti i vlasnik i direktor i radnik i čistačica u jednoj osobi, ako me razumiš. Baš je došlo loše doba za bilo kakve poslove. Samo, dokad će ovako trajati, to je pitanje.

U međuvremenu, dosta je vlasnika poslovnih prostora cijene najma spustilo na minimalne iznose. Na pojedinim lokacijama radi se upravo o simboličnim cijenama. No, sve to još nije ni približno dovoljno da se pokrenu i preokrenu stvari u poduzetničkim okvirima malog i srednjeg poduzetništva. Stoga se mnogi s pravom pitaju je li došlo vrijeme za novi kvalitetan gospodarski impuls iz državnih ministarstava.

 

izvor:Dalmacijanews

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here