U Jurića Božić s devetero djece

Jurići - Imotske novineRijedak je slučaj, ali i pohvalan, da se u ovo teško vrijeme roditelji odlučuju na velik broj djece. Nadi i Dragi Gudelju Juriću iz Zmijavaca svakako valja čestitati na hrabrosti. Četiri sina – Mate (rođen 1998. ), Ante (2002.), Mirko (2005.) i najmlađi Marko (2009.) te pet kćeriju – Marija (1988.), Matija (1991.), Ivana (1994.) i blizanke Marta i Danijela (2004.), njihova su najbolja životna investicija.

U kući je pet školaraca i sve bi trebalo upućivati na jadikovanje. No Jurići su sretni, iako žive s jednom plaćom, onom Draginom iz zmijavačkog pogona za proizvodnju akrilnih kada. Gospođa Nada je posvećena djeci. Zanimljivo, junaci ove naše kratke priče ne tuže se ni na što i, kako sami kažu, žive normalno.

U našoj je obitelji važno samo zdravlje, sve drugo je rješivo i premostivo. Nismo sirotinja, rjeđe ostanem bez novca ja nego momci koji sa mnom rade – priča Drago dok zajednički prelistavamo obiteljski album.

Svi su nam dobri – ubacuje se Nada u razgovor – pomažu jedni drugima i dobro se slažu, a dobri su i u školi.

Oči mi zapinju na fotografiji s krštenja najmlađega člana obitelji, 1,5-godišnjega Marka. Primjećujem na slici nadbiskupa Barišića i župana Antu Sanadera.

Župan je bio izaslanik premijera Sanadera, a Ivo mu je pravi kum – reče Nada.

Šuti, ne spominji ga – smješka se Drago, izrazima lica ukazujući na zlu kumovu sudbu.

Juriće smo zatekli u „desetkovanoj“ postavi. Ta tko bi i dočekao za obiteljskim stolom uhvatiti svih 11 članova obitelji. Tim više što je najstarija kćer Marija pronašla novo gnijezdo. Sa suprugom Ivanom živi u Lokvičićima, a roditeljima je podarila i prvo unuče, maloga Petra.

Dok na odlasku pozdravljam ljubazne i vesele domaćine, nešto u meni progovara: „Svaka vam čast, hrabri ljudi.“ (al)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.