krstatice_spomen_010711U Krstatice je u četvrtak, na uočnicu blagdana Srca Isusova, zalutalo i visoko državno izaslanstvo predvođeno premijerkom Jadrankom Kosor. Zapravo, ako ćemo kazati istinu, gospoda su pozvana uveličati otkrivanje spomen-obilježja poginulim braniteljima s područja Krstatica i Biokovskog Sela, a bilo im je usputno svratiti. Zalutali su, dakle, samo u moralnom pogledu. No to im nije strano, barem u tome imaju iskustva, ta nisu nam jednom prodavali jaja pod bubrege. Zato je premijerka, nazvavši Imotsku krajinu prelijepim krajem, bez ustručavanja, gotovo rutinski, umjetno ponosno kazala kako upravo od tog kraja „možemo učiti što je ljubav prema Hrvatskoj domovini“. Hvalospjeve su istresali i drugi, i nitko se, ama baš nitko, nije pritom zacrvenio u obrazima. To im je posao, netko će reći…

Zato bismo mogli kazati da su se u Krstaticama jučer tresla brda, a rodio miš! Jer riječi je raspršila bura, a narodu su ostale iste brige. Valja preživjeti na škrtom kamenjaru, djecu podići i kruh im osigurati. A djece je u Krstaticama sve manje. Vršnjaci im odrastaju u nekim drugim mjestima i zemljama. Ne znam samo je li svih šest krstatičkih školaraca jučer bilo na proslavi i kome će, kada se poslije fešte u svoje daleke baze vrate raseljeni im sumještani, pričati o nadahnutim premijerkinim riječima?!

Jadranka o tome jučer nije pričala, žurila je u Zagreb. U Krstaticama je ostao spomenik. I sedam čempresa za sedam mladih života. Neka im je laka zemlja, a uz onaj Vječni, imat će i mir u šamatorju crkve Presvetog Srca Isusovog. Jer već od sutra taj mir nema tko remetiti.

 

Piše: Ante Lončar/Imotskenovine

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here