U mercedesu pronašli 9,2 kg marihuane

kro.jpgVjekoslav E. (26) je pošiljku marihuane prenosio za naručitelja kojemu nije odao ime, za cijenu od 500 do 800 DEM po obavljenoj turi – Marihuana nije bila namijenjena splitskom tržištu – Vjekoslav, koji ima dvojno državljanstvo, priznao da je i prije prevozio slične pošiljke

Piše: M. KAVAIN


SPLIT — Čak 9,2 kilograma marihuane zaplijenili su u dobro koordiniranoj akciji pripadnici policijskih postaja Imotski i Vrgorac u mjestu Kozice u subotu oko 15 sati i 30 minuta. Droga je pronađena u automobilu mercedes BiH registracijske oznake, a vozač mercedesa Vjekoslav E. (26) priveden je istražnom sucu u Splitu, koji je nad njim, nakon saslušanja, odredio pritvor.
Ova zapljena, kako je to novinarima pojasnio glasnogovornik splitske policije Leon Tauber na konferenciji za novinare, kojoj su bili nazočni i zapovjednici spomenutih postaja Željko Ajduk i Branko Brljević, rezultat je široke operativne akcije kojom je u posljednje vrijeme pojačan nadzor granice. Akcija se provodi u suradnji granične policije i pograničnih policijskih postaja, Kriminalističke policije i Carine.
{sidebar id=4}U okviru te akcije, u poslijepodnevnim satima subote je u mjestu Kozice između Zagvozda i Vrgorca zaustavljen i spomenuti automobil mercedes, za koji su operativnim radom pribavljene informacije da bi u njemu trebala biti droga. I zaista, nakon što su zavirili pod haubu automobila, osmijeh je ozario lica policajaca, dok se Vjekoslavu E., vozaču automobila, istodobno lice smrknulo: pod haubom se nalazilo poslagano nekoliko paketa droge, a još nekoliko je pronađeno ispod sjedala.
Vjekoslav, koji ima dvojno, hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo, zatim je policiji djelomice rekonstruirao put koji je marihuana prošla. On je drogu dobio od jedne osobe u Hercegovini i trebao ju je prevesti na destinaciju u Hrvatskoj za određenu svotu novca. Vjekoslav se, zapravo, uistinu raspričao, pa je policajcima još ispripovijedio kako mu to nije prvi put da prevozi drogu: sličnu pošiljku prevezao je i u listopadu, a po "turi" mu za to plate 500-800 njemačkih maraka. Pritom Vjekoslav smatra da on još i postigne dobru cijenu, jer ih ima koji to rade i za manje novca.
Policija, naravno, u interesu obrade nije željela izlaziti u javnost s detaljima krijumčarskoga lanca, no sigurno je da ova pošiljka nije bila namijenjena području Splita. Vrijednost pošiljke je oko 80.000 kuna, provedeni testovi potvrdili su da se radi o marihuani, no svejedno će cijela količina zaplijenjene droge biti poslana u Centar za kriminalistička vještačenja u Zagrebu. Policajci se na konferenciji za novinare nisu izjašnjavali niti o podrijetlu marihuane, no najvjerojatnije je uzgojena upravo na području Hercegovine.
Droga je pritom bila skrivena na istovjetan način kao i prilikom zapljene kod Metkovića, prije nekoliko dana. Kako je glasnogovrnik Tauber kazao, pošiljke nisu direktno povezane, no radi se o ustaljenim rutama kojima se droga prevozi te o ustaljenim načinima na koje se to čini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here