Gladni smo. Možemo li sada izići? – to su bile prve rečenice tajlandskih dječaka koji su u ponedjeljak nakon devetodnevne potrage pronađeni u poplavljenom špiljskom kompleksu Tham Luang na sjeveru Tajlanda.

Skupinu od 12 dječaka u dobi između 11 i 16 godina te njihova 25-godišnjeg trenera pronašli su iskusni britanski ronioci John Volanthen i Rick Stanton, kojima su se zatim pridružili i drugi spasioci. No, nakon početne euforije zbog pronalaska mladih nogometaša Narongsak Osatanakorn, guverner tajlandske pokrajine Chiang Rai upozorio je da bi akcija njihova izvlačenja mogla potrajati.

“Prvi nam je zadatak poslati liječnike da provjere zdravstveno stanje zatočene grupe. Moramo naći liječnika koji zna roniti. Također im moramo nekako dostaviti hranu, iako nisam siguran koliko smiju jesti jer danima nisu ništa pojeli”, rekao je guverner. Naglasio je da će biti veliki problem izvući dječake i trenera jer su do područja gdje se nalaze uspjeli doći tek najbolji ronioci.

Drama tajlandskih tinejdžera počela je 23. lipnja, kad su nakon nogometnog treninga sa svojim mlađahnim trenerom krenuli u posjet popularnom špiljskom kompleksu Tham Luang. Taj kompleks se nalazi na području gdje su tijekom ljetne kišne sezone, koja traje od lipnja do listopada, česte poplave.

Gladna usta

Navodno je grupa upozorena da ne ide na izlet, no smatra se da su trener i dječaci u špilju ušli dok u njoj nije bilo vode. No tada su se sručile jake oborine te su poplave blokirale ulaz. Kada se momčad nije vratila s izleta, nastala je uzbuna i počela potraga. Budući da su u blizini ulaza u špilju pronađeni bicikli cijele grupe, bilo je jasno da su dječaci i mladići zarobljeni.

Potraga je trajala devet dana, a grupa je nađena na kamenom uzvišenju, koje se nalazi oko četiri kilometra od glavnoga dijela špilje. Pretpostavlja se da su se dječaci mogli kretati kroz špilju dok naleti vode nisu blokirali prolaze i smanjili vidljivost.

Kako navodi BBC, roniocima je najteže bilo pokraj plaže Pattaya kada su prišli nasipu podignutom u špiljskom kompleksu.

Nadali su se da su dječaci baš na tome mjestu. Ronioci su se morali probiti kroz tminu uskim i oštrim krivinama. Na kraju putovanja vidjeli su da je plaža poplavljena, ali nastavili su dalje. Dječake su pronašli 400 metara dalje, a njihov je susret snimljen pa su ga tajlandske vlasti odmah emitirale kako bi se roditelji uvjerili da su djeca dobro.

Spasioci planiraju pričekati bolje vremenske uvjete kako bi se spustila razina vode prije nego što pokušaju izvući dječake na površinu. U međuvremenu se radi na najbitnijem: u poplavljenu špilju šalju se voda i hrana te medicinske ekipe. Na ulazu se postavlja privremena bolnica, a ronioci pripremaju teren za ispumpavanje vode.

Bušenje špilje

Najbrži način izvlačenja dječaka bilo bi ronjenje. No, dječaci su izmučeni glađu i trebat će vremena da se oporave. Osim toga, dječaci ne znaju ni plivati niti roniti pa bi ih to tek trebalo naučiti. Trebat će im i posebna ronilačka odijela izrađena po mjeri, kako ne bi dobili hipotermiju.

“Istreniranim i stručnim roniocima trebali su sati da se provuku do njih, a ti isti dječaci ne znaju kako se snalaziti pod vodom u mračnim špiljama”, izjavio je za Washington Post Anmar Mirza iz Američkog nacionalnog povjerenstva za spašavanje u špiljama.

Jedna od opcija spašavanja, bušenje špilje kako bi se pokušao ispustiti dio vode, već je u tijeku. No, riječ je o debelim stijenama i trebat će vremena. T. Rudež

Vinko Prizmić: Ekipa iz Hrvatske spremna je za spašavanje dječaka
U spašavanje 12 mladih nogometaša, u dobi između 11 i 15 godina, i njihova 25-godišnjeg trenera, koji su od subote, 23. lipnja, zarobljeni u poplavljenom spiljskom kompleksu Tham Luang, u sjevernoj tajlandskoj pokrajini Chiang Rai, spremni su se uključiti i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Potvrdio je za Jutarnji list u utorak navečer pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

– Trenutačno smo u sjedištu europske spasilačke organizacije. Čekamo procjene, prije svega britanskih spasioca, koji su otputovali u Tajland, i što će se odlučiti s obzirom na to da je riječ o vrlo zahtjevnoj spasilačkoj akciji, tehnički vrlo zahtjevnoj kroz speleološke kanale. Moguće je da će se pričekati i odlučiti da se voda povuče, a u međuvremenu dječacima i njihovu treneru dostavljati voda i hrana, ili će se ipak procijeniti da se ne čeka povlačenje vode. U svakom slučaju, mi smo spremni otići na Tajland i naš predsjednik Vinko Novosel u stalnom je kontaktu sa spasiocima. O njihovoj odluci ovisi hoćemo li ići u spasilačku akciju – rekao nam je Vinko Prizmić.

Tajland je usred kišne sezone, kada špilje često poplavljuju. Dječaci su išli na ekskurziju nakon treninga. Unutar špilje pronađeni su tragovi njihovih ruku i stopala te ruksaci. (Dušan Miljuš)


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here