[INTERVJU] “Oni i danas imaju moju potporu. Međutim, izbori su prošli i započela je nova utakmica. Krenule su sjednice i formirala se Skupština, i tu sam vidio da se razmimoilazimo u nekim stavovima”, kazao je u Kukavica u razgovoru za Dalmaciju Danas. Što nam je još otkrio, pročitajte u velikom intervjuu za Dalmacija danas portal.

U subotu je na rasporedu nova, peta po redu Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije. Čak tri pokušaja bila su potrebna da se županijski parlament formira, a konačno sastavljanje dovelo je do brojnih napetosti i turbulencija kako kod vladajućih, tako i kod oporbe.

Most je na prvoj konstituirajućoj sjednici predložio svog kandidata za župana na posljednjim izborima Ivicu Kukavicu kao predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske, no to nije prošlo. U konačnici tek je iz trećeg (ujedno u posljednjeg pokušaja) Mate Šimundić iz Domovinskog pokreta izabran za predsjednika Skupštine, a ta odluka u samom Domovinskom pokretu donijela je brojne potrese.

S druge strane, nakon izbora, na samom početku zasjedanja činilo se da u oporbi cvjetaju ruže i da bi ovaj put mogli imati nekoga iz svojih redova na mjestu predsjednika Županijske skupštine.

No, stvari se brzo promijenile i nakon početne euforije kod njih je došlo do razmimoilaženja i političkih sukoba. Jednostavno rečeno, sve se srušilo kao kula od karata.

Cijelu situaciju u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije za naš portal je prokomentirao Ivica Kukavica. Evo što nam je kroz razgovor otkrio.

Niste član nikakve stranke, iako vas je Most podržao kao kandidata za mjesto župana Splitsko-dalmatinske županije, Vi i danas, ali i u kampanji ste često napominjali da niste vezani nikakvim stranačkim okovima. Razmišljate li i danas tako i kako je počeo vaš politički put?

– Tako je, nisam član nikakve stranke. Nezavisna lista Ivice Kukavice je lista grupe građana i moja lista funkcionira od 2012. godine, ali nismo registrirani kao stranaka, nego smo kao lista grupe građana. U Imotskom i cijeloj krajini sam dosta prepoznatljiv, pa je lista nazvana po mome imenu. Na zadnjim lokalnim izborima bio sam nestranačka osoba i Mostov kandidat za župana Splitsko-dalmatinske županije.

No, izbori su prošli, HDZ-ov Blaženko Boban je ponovno postao župan i teškom mukom se formirala Skupština u SD županiji. Turbulencije i napetosti u Skupštini su vidljive, no ni u oporbi ne cvjetaju ruže. Zašto niste ovaj put ujedinjeni, složite ćete se, svi ste željeli nakon duge vladavine svrgnuti HDZ s vladajućeg trona?

– Može se reći da u oporbi ne cvjetaju ruže te da često dolazi do razmimoilaženja u mišljenjima. Naime, Most nije do kraja ostao dosljedan i nije želio ‘gurati’ ideju i nastojanja da se formira većina unutar Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske. Most je nakon prvog neuspjeha i neizglasavanja mene od strane većine kao predsjednika Županijske skupštine odustao od nastavka predlaganja moga imena kao predsjednika.

Vidite, kako vrijeme prolazi, očito je da sam ja jedini bio prihvatljiv cijeloj oporbi. Međutim, Most je nakon prve (neuspjele) konstituirajuće Županijske skupštine donio odluku da više neće predlagati kandidata niti će ikoga podržati u budućnosti. To je zasmetalo ostatku oporbe, jer su oni ovdje vidjeli priliku da iz redova oporbe imaju svog predsjednika skupštine te da po prvi puta HDZ ostane bez cjelokupne vlasti, tj. da postane oporba u županijskoj skupštini.

Opišite nam kako se to dogodilo, je li netko od mostovaca bio glavna prevaga da vas oni više ne kandidiraju? Jeste li Vi u dobrim odnosima s nekima iz sadašnje vladajuće većine ili možda s nekim iz Domovinskog pokreta? 

– Ja sam u korektnim političkim odnosima s Domovinskim pokretom. U Imotskom smo u koaliciji i udružili smo se protiv vladavine HDZ-a. No, primjerice Mostov Miro Bulj je u žestokom ratu s njima u Sinju. To recimo definira njegovo odnos s Domovinskim pokretom. U svakom slučaju, ostatak oporbe se zamjerio Mostu i bilo im je krivo što nisu željeli na drugoj i trećoj konstituirajućoj sjednici ustajati na tome da imaju predsjednika iz svojih redova. Smatrali su da je to jedina prilika da se HDZ ‘baci’ u oporbene klube.

Unatoč svemu, Miro je moj dobar prijatelj, moj suborac i naš privatni odnos nikad nije bio narušen. I danas se poštujemo i to će uvijek tako ostati.

Ivica Kukavica

Je li to glavni razlog političkog razdora u oporbi? Sve se činilo bajno na prvoj konstituirajućoj sjednici.

– Pa rekao bih da je. Vrhu Mosta je smetalo što sam ustrajao da Most ima predsjednika Županijske skupštine. Smatrao sam da prema izbornim rezultatima to zaslužuju. Smetalo bi im što bi u ovom slučaju i HDZ glasao za mene kao predsjednika. Ja sam u političkom ringu i u Imotskom se borim i imam stavove suprotne od HDZ-ovih. Pazite, ponavljam, to je u Imotskom, a imotski HDZ je povijesno i prema izbornim rezultatima najjača HDZ-ova utvrda u cijeloj državi.

Ja njih cijenim i podržavam, ali uvijek ćemo biti politički suparnici. To sam sve pokušao objasniti vrhu Mosta, no oni su ipak ostali ustrajni u svojim namjerama i to je na kraju zasmetalo ostatku oporbe. Most se povukao i nije želio da postanem predsjednik Županijske skupštine.

Ako bi HDZ digao ruku za Vas na drugoj ili trećoj konstituirajućoj sjednici, bili onda Vi bili oporba ili vlast? Ipak, tada bi i uz njihove ruke sjeli na mjesto predsjednika Skupštine.

– E, vidite, u tome je cijela stvar. HDZ ne bi išao protiv predsjednika Županijske skupštine. Oni su pametno procijenili situaciju i odlučili su da ne idu protiv predsjednika. Recimo uz to, čak i njima, iako smo godinama politički suparnici (oni to jako dobro znaju) sam ideološki prihvatljiv kao branitelj i pripadnik 4. gardijske brigade. Ja bi im bio dovoljno dobar izbor da me prihvate te da se politička klima u županiji napokon promijeni, što smatram da i njima samima odgovara.

Most to nije želio i nije se trudio ‘gurati’ tu priču. Na prvoj konstituirajućoj sjednici to nije prošlo i bilo je očekivano da neće odmah proći. Odmah sam znao da strategija nije dobro pripremljena. No, tu se nije trebalo stati, trebalo se nastaviti raditi u tom pravcu i sigurno bi došli do određenog cilja.

Ivica Kukavica

Iz svega ovoga se može zaključiti da Vi, ako tako smijem zaključiti, ne podržavate Most u Županijskoj skupštini, a vjerojatno ni oni ne podržavaju Vas?

– Pa to je već nekako bilo vidljivo na dosadašnjim Županijskim skupštinama. Sve je već bilo jasno i kada su se birali županijski odbori. Bio sam strogo za to da vijećnici Mosta sudjeluju u radu odbora. Međutim, moj prijedlog se tada odbio. Nije mi se svidjelo što su napustili prvu konstituirajuću sjednicu. Ja sam taj koji je omogućio da se formira odbor za branitelje i ratne veterane. Jedini sam ostao i zbog toga se taj odbor u konačnici i formirao.

Već se tu vidjelo da mi više ne dišemo isto unutar Županijske skupštine. Možda je (ipak) malo grubo reći da se međusobno ne podržavamo, ali imamo različite stavove, i to je zasigurno točno.

Ivice, možete nam biti još konkretniji? Zašto ste se razišli s Mostom, ipak ste osvojili vijećnički mandat na njihovoj listi i bili ste njihov izbor za župana. Dobar dio kampanje su posvetili uprava Vama…

– Kao osoba, prije izborne kampanje sam bio pozvan od strane Most i na tome sam im iznimno zahvalan. Oni i danas imaju moju potporu i to je vrlo bitno da javnost zna. Međutim, izbori su prošli i započela je nova utakmica. Krenule su sjednice i formirala se Skupština, tu sam vidio da se razmimoilazimo u nekim stavovima. Oni razmišljaju stranački, a ja vam razmišljam slobodarski, nemam stranačkih ograničenja.

Ivica Kukavica

Je li Vas neki njihov potez posebno zasmetao?

– Predsjedništvo Mosta je tri dana nakon formiranja Županijske skupštine donijelo odluku da predsjednik kluba vijećnika mora biti član Mosta. To je mene malo šokiralo jer je to bilo u potpunoj suprotnosti od onoga što sam očekivao, jer ipak sam bio njihov kandidat za župana. Vjerovao sam da bi ja zbog svog političkog ugleda trebao biti taj koji će voditi klub vijećnika Mosta. Donijeli su odluku, no mene iz vrha stranke nikad nitko nije nazvao i pitao me želim li se možda učlaniti u Most. Vjerovao sam da će mi ponuditi neki rok za to i da će mi se javiti. No, mene do dana današnjeg nikad nitko nije nazvao.

Očito je da Vas je to pogodilo, što ste onda Vi poduzeli po tom pitanju?

– Nakon toga sam (uz podršku svoje nezavisne liste) očekivao da će me predsjedništvo Mosta nazvati. Strpljivo smo čekali, no nitko me iz vrha Mosta nije nazvao, iako sam ja to očekivao. Zato smo u konačnici odlučili da u Županijskoj skupštini djelujem samostalno.

Unatoč tome, nemam ja gorčine prema Mostu, upoznao sam tu divnih i plemenitih ljudi, no mislim da oni imaju neku svoju politiku, i tu se ja više ne uklapam. U svakom slučaju, kod mene se ništa ne mijenja, nisam u stranačkim okovima i samostalno, kao pojedinac odlučujem o svemu. I to je dobro, to me u konačnici i zadovoljava.

Ivica Kukavica

Bili se učlanili u Most da su Vam to ponudili na vrijeme?

– Vjerojatno bih se učlanio, ali bi tražio dozvolu i moje NL. Vjerujem da bi me i oni podržali i to bi bio logičan slijed događaja. No, ja se nisam htio nametati, nisam se htio ponižavati. To uostalom nije politička praksa. Sve u svemu, na njih se ne ljutim, puno su mi pomogli, pomogao sam i ja njima. Izborni rezultat je bio dobar, no izbori su jedna stvar, rad u Županijskoj skupštini je potpuno nešto drugačije i tu se ponovno miješaju karte.

Vi ste sada samostalni, Skupština se praktički tek formirala, mogu li nakon svega vladajući računati na Vaše ruke prilikom izglasavanja ključnih točaka?

– Sada se nalazim u puno lakšoj situaciji. Izbori su završili i zna se tko je izborni pobjednik. Sada, ja kao pojedinac imam dvije mogućnosti. Prva je da budem apsolutno destruktivan i da govorim da ništa ne valja u državi i županiji. To je prva solucija, druga je da ja budem dovoljno konstruktivan u raspravama. Kao pojedinac u ovom slučaju mogu predlagati ideje za neke projekte koji će biti na dobrobit stanovištu u Imotskom, ali i cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najvjerojatnije ću podržati projekt izgradnje centra za branitelje u Runoviću, također podržat ću i izgradnju multimedijalne školske dvorane u Imotskom. Na tome ću sigurno ustrajati. Ako ja sve svoje amandmane stavim pred izvršnu vlast u proračun i ako oni usvoje moje amandmane, uvijek postoji mogućnost da ja taj proračun podržim. Nema razloga da ih ne podržim ako usvoje moje amandmane.

Za sve ostalo ću dizati ruke prema svojoj savjesti, ali vas napominjem, ono što sam govorio u kampanji, toga ću se i držati i neću iznevjeriti ničije povjerenje, niti ću ikoga lagati i dovoditi u zabludu. Na mene nitko ne može računati, odgovaram samo sebi i svojoj savjesti.

Ivica Kukavica

Vaš ratni put bio je dug, bili ste istaknuti branitelj i pripadnik 4. gardijske brigade. Iz svega se da zaključiti da ćete posebnu pozornost u svom vijećničkom mandatu usmjeriti na braniteljsku populaciju?

– Tako je! Težište stavljam na braniteljsku populaciju. To je jedna od najosjetljivija skupina i smatram da su na margini društva. Jedna pobjednička vojska u svojoj državi osjeća se poraženo, to se ne događa često u svijetu i to me žalosti. Mogu reći da se od 2000. godine vodi jedan rat protiv braniteljske populacije u Hrvatskoj. Za njih ću se nastaviti boriti, jer oni to zaslužuju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here