„Društveni centar Laurentius“ novootvoreno je okupljalište te sjedište razvoja i zabave za sve u Imotskoj krajini. Istoimeni europski projekt predvodi Udruga „Kolajna ljubavi“ koja u prostoru općine Lovreć realizira razne radionice i zabavne dnevne boravke za djecu, mlade i odrasle. Odlična vijest je da su sve aktivnosti besplatne tako da rado pozivamo sve da dodju.

U petak od 14:00 do 19:00h na rasporedu je druženje u dnevnom boravku kojom se slavi tradicionalna pjesma našeg kraja: ganga!

Gango moja, gangali te ne bi, da se nismo rodili u tebi!
Moja mala, da si znala išta, ne bi meni virovala ništa!
Više mala potroši karmina, nego nafte dizelka mašina!

U korizmi smo, to svi znamo,
pa se ganga ne može pjevati,
ali se stihovi mogu pisati.
Pisanje desetaraca može biti lako,
dođi u petak i saznaj kako!

Vikend je rezerviran za razvoj kreativnosti što znači da će se u „Društvenom centru Laurentius„ provoditi zanimljiv dnevni boravak s temom ekologija i vjera. U subotu od 14:00 do 19:00h svi posjetitelji će imati prilike izrađivati vjerske motive od recikliranih materijala. Osim izrade Isusova groba koji će se pokloniti crkvi u Lovreću, izrađivat će se zečići i oslikavati kamenčići. Uz to će svi imati prilike naučiti nešto o prvom globalnom ekologu, sv. Franji Asiškom, kao i saznati zašto je papa Franjo toliko velik zagovornik zaštite prirode.

Mame i tate,
Put do Lovreća
Sigurno znate!
Dovedite dječicu svoju,
Da kroz igru i boju
Kreativnost i maštu iskažu svoju!
Puno ih tog čeka,
A bit će i iznenađenja neka,
Zadovoljni će ići kući
S poklonima u ruci pjevajući!

Projekt „Društveni centar Laurentius“ nastao je umrežavanjem čak pet udruga na korist svih građana u Imotskoj krajini. Osim nositelja projekta Udruge „Kolajna ljubavi“, projektne aktivnosti se realiziraju u suradnji s Zavičajnom eko udrugom „Ričice“, Kulturno umjetničkom udrugom „Ujević“, Centrom za održivi razvoj Imotski “IMO-info” i Kulturnom udrugom mladih “K.U.M. PROLOŽAC”. Ovako odlična suradnja je i garancija zanimljivih i korisnih aktivnosti koje će se provoditi s ciljem revitalizacije lokalne zajednice Imotske krajine. Sama općina Lovreć je omogućila korištenje svog javnog prostora kao prvog društvenog centra na području Imotske krajine.

Projekt se provodi dvije godine, od studenog 2020. do studenog 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.908.272,42 kuna, a sredstva su osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%) u okviru poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice.

Iako je društveni centar u Lovreću otvoren samo desetak dana, već ga prati glas okupljališta s brojim zanimljivim sadržajima. Samo prošlog tjedna su tamo izrađivali kamene kućice, smislili priču za igrokaz, oslikavali lica, odradili psihološko savjetovanje i fizioterapijske vježbe te se prisjetili tradicionalnih kartaških igri.

Što vas očekuje u sljedećem tjednu možete vidjeti na našem kalendaru aktivnosti. Sve tjedne i mjesečne aktivnosti možete pratiti na mrežnoj stranici laurentius.com.hr i facebook stranici Društveni centar Laurentius. Adresa je Dr. Franje Tuđmana 6 u Lovreću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here